Site pictogram Food4Innovations (NL) – ir. Wouter de Heij

Maak mensen rijker dan komen er minder (Hans Rosling)

De laatste dagen heeft een interessante discussie gevoerd op foodlog met de titel “maak mensen rijker dan komen er minder”. Aanleiding was de lezing van TED presentator Hans Rosling. Zijn verhaal vind ik positief, onze aardse bevolking zal waarschijnlijk stabiliseren op rond de 9 miljard mensen in 2050. Aantallen mensen op deze aarde bepalen immers ook hoe duurzaam we zijn als ‘soort’. Kijk hiervoor vooral nog eens naar de TED lezing van Bill Gates.

Hans Rosling geeft aan dat welvaart toch echt de sleutel is. Zijn lezing heeft dit keer een mooie low-tech opbouw en in plaats van hightech hulpmiddelen gebruikt hij dit keer plastic kratten. Hans Rosling is ook initiator van het Gapminder Agriculture (inmiddels ook een samenwerkingsverband met Google). Enjoy!

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Aanvulling d.d. 24 mei 2012
Rosling (van Gapminder; maar zie ook worldmaper) legt in onderstaande video uit dat we ‘peak child’ hebben bereikt en dat hij voorspelt dat de wereldbevolking stabiliseert op 10 miljard mensen doordat het aantal kinderen per vrouw nu gemiddeld op 2 tot 2.1 lijkt te stabiliseren. Zelfs onafhankelijk van de religie. Vorig jaar januari schreef ik overigens een stukje over de vraag hoeveel mensen ‘de aarde’ kan voeden.

Rosling’s video is puur statisch ingegeven, maar zijn peak child theorie neemt denk ik niet mee dat er naast tekort aan olie, ook tekort aan fosfaat gaat zijn. De combinatie hiervan zal leiden tot duurder voedsel, tot spanningen wereldwijd. Arme mensen -met name in Afrika- zullen het nog moeilijker gaan hebben om hun kinderen (dat er dus veel zijn) te blijven voeden. De sleutel ligt in grootschalige recycling van poep en plas.

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Mobiele versie afsluiten