Site pictogram Food4Innovations (NL) – ir. Wouter de Heij

Met een glimlach: Hoe de Richtlijnen goede voeding 2025 eruit zouden kunnen gaan zien. #hormoonfactor, #softpaleo, #flexitarier20

Afgelopen week heeft de Gezondheidsraad haar nieuwe richtlijnen goede voeding gepubliceerd. De vorige versie uit 2006 was toe aan vernieuwing en dus hebben we sinds een paar dagen de 2015 update. De grootste verbetering in mijn ogen, is de verschuiving van ‘stofjes-denken’ naar voedsel- en voedingspatronen-denken.( Mijn eigen tips van een paar jaar gelden staan hier)

Verder worden matiging van vleesconsumptie en verhoging van de consumptie van groente en fruit doorgevoerd. Ook een verdere verlaging van de consumptie van alcohol wordt geadviseerd, en wordt het drinken van suikerhoudende dranken afgeraden. Prima adviezen wat mij betreft. Het advies om specifiek ook peulvruchten te eten (ik ben voor!) en ook voldoende noten per dag (ben ik ook voor!) vond ik verrassend. Ik had niet gedacht dat de Gezondheidsraad zover zou gaan, gewoon prima.

Het margarine-denken (i.p.v. beperkt boter) en de 90 gram aanbeveling voor volkorenbrood (begrijp me niet verkeerd, absoluut beter dan witbrood etc.) zijn in mijn ogen minder handig geformuleerd. Dit geldt ook voor het gebruik van voedingssupplementen (ik ben voor D, Magnesium, extra omega 3 en een multi-vitamine pil voor het gevoel) en het advies op zuivel. Maar ik denk dat dat gewoon een brug te ver is. Er zitten altijd politieke overwegingen verweven in zo’n advies, en te ver afwijken van de 2006 richtlijnen of wat ‘gangbaar’ is in Nederland zou onhandig kunnen zijn, hebben ze wellicht gedacht bij de Gezondheidsraad.

Gewoon omdat het een sombere zondag is en mede geïnspireerd door mijn vriendje Ralph waar ik nog even met zat te appen, dacht ik zo bij mezelf: “Hoe zou het advies van de Gezondheidsraad er over 10 jaar uit kunnen zien?” Ik verwacht dat dat advies nog meer richting #softpaleo (of te wel #hormoonfactor of te wel #paleo 80/20) zal migreren. Met een glimlach geef ik daarom alvast een opzetje voor de richtlijnen goede voeding 2025:

Het advies 2025 in het kort
In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst. Daartoe heeft de raad de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische ziekten waaronder auto-immuunziektes en metabool syndroom systematisch beoordeeld. Bovenal hebben we gesproken met experts uit de praktijk waaronder lifestylecoaches. Op basis hiervan zijn de nieuwe Richtlijnen goede voeding geformuleerd:

Ter vergelijk hieronder de samenvatting van het nieuwe advies dat de Gezondheidsraad afgelopen week publiceerde. Een stuk beter dan versie 2016, maar in mijn ogend dus nog niet ideaal.

Het advies 2015 in het kort volgens de Gezondheidsraad
In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst. Daartoe heeft de raad de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische ziekten systematisch beoordeeld. Op basis hiervan zijn de nieuwe Richtlijnen goede voeding geformuleerd:

Mobiele versie afsluiten