Site pictogram Food4Innovations (NL) – ir. Wouter de Heij

MKB is geen enge (onbekende) diersoort en ook geen klein kind waar je voor moet zorgen. Praat met elkaar i.p.v. over elkaar. Zo simpel is het.

Ik kom net thuis van een ‘strategie’ bijeenkomst met onze provincie, een grote consultancy club, de universiteit multinationals. En o ja ook een paar MKB-ers (waaronder ikzelf dus). Doelstelling was om meerjaren plannen te maken en te bekijken hoe een eco-systeem verbeterd kan worden. Natuurlijk gingen alle braaf-taal-woorden weer over tafel (samenwerken, duurzaamheid, gezondheid, ecosysteem, etc.) en vond ik het zelf (te) lastig om mijn mond te houden.

Betreffende meeting was ‘geheim’ dus ik kan er nu niets inhoudelijks over zeggen. Wel heb ik weer een groot gedeelte van mijn avond hieraan gespendeerd en heb ik meerdere keren gemerkt dat de hartslagmeter op mijn iPhone op tilt sloeg. We zullen maar zeggen ‘door passie’ van ondergetekende ;-).

Hoe dan ook, zo laat op deze avond nog snel een blogje. Dit keer over de term “MKB”. En wel in de zin met een ‘negatieve of zielige’ lading.

Deze avond in dit hoge heren gezelschap (met te weinig dames moet ik bekken), ging het ook weer eens over “MKB”. MKB moet immers geholpen worden, MKB heeft alleen een korte termijn strategie, MKB heeft kennis nodig, MKB kan geen business cases maken, MKB had geen eens tijd om aan te schuiven, MKB moet meer betrokken worden, MKB heeft ons nodig om te groeien, MKB snapt het niet, MKB etc etc etc.

STOP!

Ik wordt zo moe van dit “MKB zou/heeft/moet” gelul.

MKB is alleen maar een term die gebruikt wordt om een bedrijfsgrootte mee aan te geven. Niets meer en niets minder. “MKB-Bedrijven zijn veel diverser dan alle blanke hoogopgeleiden mannen in deze zaal”, riep ik nog uit. “Ik ben MKB, maar mijn project-innovatie organisatie is niet typisch MKB”. Om een paar voorbeelden te noemen van MKB bedrijven uit Nederland:

Kortom, allemaal MKB-bedrijven, maar zeer divers is marktpositie, professionaliteit, in lokaal versus internationaal. Soms zijn ze vooroplopend, soms achterblijvers. Vaak prima opgeleid, maar niet altijd. En bijna altijd wordt er heel hard gewerkt.

Mensen, MKB is geen enge onbekende diersoort of zo. MKB is ook geen klein kind dat alleen geholpen kan worden door een universiteit of multinational. Of door de provincie. De woord keuze alleen al ‘geholpen worden’, MKB is vooral ook geen klein kind waar je voor moet zorgen als ouder?

Mijn ervaring: MKB werkt graag samen (met elkaar). En samenwerken doe je vanuit gelijkwaardigheid, toegevoegde waarden en respect over en weer. En mijn ervaring is dat een dergelijke partership fantastisch kan zijn. MKB is menselijk, gepassioneerd, efficient. MKB houdt van zijn omgeving. Vandaar dus mijn advies:

Praat niet over bedrijven of mensen, maar praat met hen. Simpel.

ZO EN NU GA IK SLAPEN.

Mobiele versie afsluiten