Site pictogram Food4Innovations (NL) – ir. Wouter de Heij

De Voedselindustrie Ondersteunen in Transitie: Visie en Strategie van TOP b.v (Wageningen – Food Valley) – 2022-2025

Algemene introductie:

In een tijdperk waarin innovatie en duurzaamheid centraal staan, speelt TOP b.v. (Wageningen) een leidende rol in de transformatie van de voedselindustrie door middel van innovatie en onderzoek en ontwikkeling (R&D). Onze organisatie richt zich op het bevorderen van de ontwikkeling van plantaardige producten en duurzame voedingstechnologieën. In dit artikel willen we de visie en strategie van TOP b.v. (Wageningen) belichten, waarbij we ons richten op deze twee belangrijke strategische thema’s: meer plantaardige ingrediënten en voeding, en de elektrificatie van voedselproductiefaciliteiten.

1. Meer Plantaardige Ingrediënten en Voeding:

TOP b.v. (Wageningen) is toegewijd aan het creëren van innovatieve en duurzame oplossingen om de consumptie van plantaardige ingrediënten en producten te bevorderen. We geloven dat de toekomst van de voedselindustrie gebaseerd is op het verminderen van de afhankelijkheid van dierlijke producten en het omarmen van moderne plantaardige alternatieven voor flexitariers en vegetariërs.

Een belangrijk aspect van onze strategie is gericht op de ontwikkeling van natuurlijke kleurstoffen en smaakstoffen. We begrijpen immers dat moderne consumenten niet alleen gezonde, maar ook aantrekkelijke voedingsmiddelen willen consumeren. Daarom zetten we ons in voor de ontwikkeling van natuurlijke hulpstoffen die voldoen aan de eisen van de consument en tegelijkertijd ook duurzaam zijn.

Daarnaast zijn we voortdurend bezig met het verkennen en ontwikkelen van nieuwe structureringstechnologieën, zoals High Moisture Extrusion (HME) en 3D-printing. Deze technologieën stellen ons in staat om plantaardige ingrediënten om te vormen tot producten met gewenste texturen en vormen, waardoor de diversiteit aan plantaardige voedingsmiddelen wordt vergroot.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de voortdurende verbetering van Textured Vegetable Proteins (TVP’s). TVP’s zijn waardevolle plantaardige eiwitbronnen die kunnen dienen als vervanging voor vlees, vis en zuivelproducten. We investeren in onderzoek en ontwikkeling om de textuur, voedingswaarde en smaak van TVP’s te verbeteren, zodat ze een nog aantrekkelijker en voedzamer alternatief worden voor dierlijke eiwitten.

Bij plantaardige vleesvervangers is sappigheid een belangrijk aspect. Daarom is de ontwikkeling van gezonde, maar smaakvolle vetvervangers ook een voortdurende focus van onze R&D-inspanningen. We zoeken naar innovatieve oplossingen die de sappigheid en smaak van vlees kunnen nabootsen, maar wel met gezonde en duurzame plantaardige (zachte) vetten.

In de plantaardige zuivelsector is fermentatie van plantaardige eiwitten een belangrijk onderzoeksthema. We verkennen en ontwikkelen methoden om deze eiwitten te zo goed mogelijk te fermenteren, waardoor ze een vergelijkbare textuur, smaak en voedingswaarde kunnen verkrijgen als traditionele zuivelproducten.

Door ons te richten op deze verschillende aspecten van plantaardige voeding, streven we naar een toekomst waarin plantaardige opties niet alleen gezonder en duurzamer zijn, maar ook aantrekkelijk en smaakvol voor consumenten. Dit alles tegen een aantrekkelijke prijs.

2. Elektrificatie van Voedselproductiefabrieken:

Naast het bevorderen van plantaardige producten, richt TOP b.v. (Wageningen) zich op de elektrificatie van voedselfabrieken. We begrijpen dat het stoppen met het gebruik van aardgas als primaire energiebron cruciaal is om productietechnologie verder te verduurzamen. Ons doel is om op termijn volledig over te stappen op elektriciteit als energiebron voor voedselfabrieken.

Om deze ambitie te realiseren, investeren we in innovatieve technologieën zoals milde conserveringstechnologieën. We richten ons met name op methoden zoals High Pressure Processing (HPP) en gepulseerde elektrische velden (PEF). Deze technologieën stellen ons in staat voedsel veilig te conserveren zonder het gebruik van aardgas of traditionele conserveringsmethoden die warmte of chemicaliën vereisen en tevens de smaak en kwaliteit te behouden.

Daarnaast verkennen we geavanceerde verhittingsmethoden die aardgasvrij zijn. Een opkomende technologie waar we ons specifiek op richten, is het gebruik van radiofrequentie energie (RF) voor verwarming. Deze methode maakt gebruik van elektromagnetische straling om voedsel te verwarmen, waardoor energie-efficiëntie wordt verbeterd en de verwerkingstijd wordt verkort.

Ten slotte streven we naar de introductie van krachtige industriële warmtepompen in voedselproductiefabrieken ter vervanging van klassiek stoominstallaties. Deze apparaten gebruiken elektriciteit om (rest)warmte van een lage naar een hoge temperatuur te verplaatsen, waardoor aardgas overbodig wordt. Door deze warmtepompen te implementeren, verminderen we ons energieverbruik en dragen we bij aan een duurzamere voedselproductie.

Bovendien streven we naar fabrieken van de toekomst die ook bestaan uit sensor-netwerken. Deze netwerken bieden real-time monitoring van verschillende aspecten van het productieproces, waardoor we energie-efficiëntie kunnen optimaliseren en afval kunnen verminderen.

Samenvatting & Conclusie:

TOP b.v. (Wageningen) streeft ernaar de voedselindustrie te verduurzamen door middel van innovatie en R&D. Onze visie en strategie omvatten het bevorderen van plantaardige ingrediënten en voeding, evenals de elektrificatie van voedselproductiefabrieken. Door te focussen op natuurlijke kleurstoffen, smaakstoffen, structureringstechnologieën, TVP’s, vetvervangers en plantaardige fermentatie, willen we gezonde en duurzame plantaardige voedingsmiddelen ontwikkelen die consumenten aanspreken.

Daarnaast zetten we ons in om aardgasvrije fabrieken te realiseren door middel van milde conserveringstechnologieën, geavanceerde verwarmingsmethoden en industriële warmtepompen. We streven naar fabrieken van de toekomst die uitgerust zijn met sensor-netwerken en op basis van een duurzame energievoorziening.

Samen kunnen we de voedselindustrie transformeren en een toekomst creëren waarin gezonde, duurzame en smaakvolle plantaardige voedingsmiddelen de norm gaan worden. TOP b.v. (Wageningen) staat klaar om deze visie met onze partners te verwezenlijken en de weg te banen naar een betere en duurzamere voedseltoekomst.

Mobiele versie afsluiten