Site pictogram Food4Innovations (NL) – ir. Wouter de Heij

Ook Tennet (netbeheerder) voorspelt dat we ongeveer 54 GW aan opgesteld vermogen hebben in 2032. Maar kolen en gas blijven de noodzakelijke bronnen.

Het blijft buitengewoon interessant onderwerp vind ik. Hoe gaat de vraag (en aanbod) van ons elektriciteitsnetwerk eruit zien in de komende twintig jaar? Dit is vooral een politieke keuze, niet echt een puur technologische of economische keuze. Wat kan de politiek doen om ‘ons burgers’ en bepaalde kant op te drukken:

Waar kwam ik twee weken geleden ongeveer op uit als tussenstand:

  1. Als elektrische rijden wordt gestimuleerd: 7-12 GW aan extra vermogen.
  2. Warmtepompen thuis (dus echt van het gas af, wat een dom plan is): 7 GW.
  3. Stel dat we dat in Nederland zelf willen gaan opwekken: 14-19 GW extra nodig.
  4. We hebben nu 35 GW ongeveer aan vermogen staan (2020),
  5. In de toekomst hebben we nodig: 50-54 GW aan vermogen.

Zonet zat ik eens te grasduinen in een rapport van Tennet. En wat zie ik op pagina 27? Dat de voorspelling van Tennet is, dat er in 2032 voor 54 GW aan vermogen staat.

In dat geval zal mijn voorspelling voor de vraag overeenkomen met de verwachting van het aanbod van Tennet. Nu kan niemand voorspellen of dat nu 2032 of 2040 gaat worden. Dat is denk ik de echte vraag. Maar de getallen kloppen dus ongeveer dus.

Wat nog totaal niet bekend is bij het grote publiek: we zijn nog in grote mate afhankelijk van steenkolen en gas (en beetje kernenergie). Met elektrisch rijden besparen we absoluut veel benzine (en dus gaat ons totale CO2 verbruik naar beneden). Maar fossiel blijven we verbranden, ook in de komende 10-20 jaar!

En het prijskaartje hiervoor zal ongeveer 20 miljard zijn voor de centrales, en nog eens 5-10 miljard voor het netwerk zelf gok ik. Totaal dus 25-30 miljard euro verdeeld over ongeveer 10-15 jaar, dus ongeveer 2,5-3 miljard per jaar voor netwerk en centrales. Dat is te doen denk ik.

Maar vergeet niet dat de echte investering zit bij huishoudens (CAPEX: 180 miljard of zo, 10 miljard euro jaarlijks de komende 20 jaar). CAPEX voor de Industrie tel ik dan even niet mee … …  

 

 

Mobiele versie afsluiten