Tinkebell – SAVE OUR CHILDREN : Focus op bodemleven en minder op fosfaat (maar wel hightech!)

Bodemleven zeggen de experts mij keer op keer, “bodemleven”. Intiutief denk ik dat ze gelijk hebben. De natuur zit vreselijk slim in elkaar en het is bijna arrogant om te denken dat wij met wat chemie (het denken uit nota bene de 4e kondratief cyclus) eventueel aangevuld met wat (ICT en fysische) hightech uit de 5e kondratief-cyclus voedselproblemen op langere termijn kunnen oplossen. Deze manier van denken –dominant aanwezig in Wageningen– lijkt op bodybuilders uit de jaren tachtig die zich volspuiten met anabolen steroieden. Even helpt het en daarna blijven er van die zieke verschrompelde mannetjes over. Niet duurzaam dus.

Terug naar kleinschalig en biologische dan maar? Nee, natuurlijk niet. Ook dat schrijf ik al heel erg vaak. Er is een derde ecologische weg waarbij we kennis en hightech (niet chemische) technologie gaan inzetten. En die derde weg moeten we echt vol gaan onderzoeken. In die derde weg zien we dat de biologie en de complexiteit en subtiliteit van biologische systemen al vreselijk goed in elkaar zit. Combineer deze ‘natuur-inzichten’ met high-tech precisie landbouw, en we kunnen meer met minder gaan maken. Dat is de richting, al moeten we oog blijven houden voor de diversiteit en meerdere oplossingen.

Zonet kreeg ik van de directeur van Thatchtec onderstaande TED filmpje: Mohamed Hijri: A simple solution to the coming phosphorus crisis. Ook in deze lezing wordt getoond dat focus op bodemleven en precisielandbouw wel een duurzamere landbouw kan gaan opleveren. Door te zien dat schimmels in symbiose leven met planten en dat juist deze schimmels fosfaat uit de bodem kunnen ‘afvangen’ is er minder verlies. Minder uitspoelen van fosfaat naar de bodem, en toch behoudt van productie per hectare.

Het bedrijf thatctec heeft zich overigens gespecialiseerd in bodemresetten. Klassiek uitgevoerd met veel chemie of met hoge pasteurisatie temperaturen. Bodemresetten wordt uitgevoerd via een ingenieus fermentatie systeem. Het resultaat? Meer vitaliteit in de bodem en dus een gezonder bodemleven. De moderne toekomst denk ik.

Thatctec en Mohamed laten twee voorbeelden zien die geheel conform de 6e kondratief cyclus zijn. Moderne technologie, natuur combineren met hightech (ICT). 

  http://embed.ted.com/talks/lang/en/mohamed_hijri_a_simple_solution_to_the_coming_phosphorus_crisis.html