Dick Veerman in het zonnetje gezet – duurzaamheid is een verdelingsvraagstuk

Afgelopen woensdag heeft Dick Veerman in Artis een lezing gegeven over duurzaamheid. Op Foodlog staat vandaag een stukje met de titel Duurzaam is anders. De strekking is dat duurzaamheid (ook) een groot verdelingsvraagstuk is. Ik ben het daar helemaal mee eens. De totale (on)duurzaamheid heeft immers niet alleen te maken met efficiency (of minder gebruik per persoon), maar vooral over de vraag of wij rijke westerlingen -die substantieel meer resources gebruiken dan een gemiddelde wereldburger- wel het recht hebben om zoveel te gebruiken. De ecologische kant lossen we wel met technologie en een beetje geld op. Dat is niet zo ingewikkeld.

Het filmpje van Hans Rosling is daarbij inderdaad erg illustratief (maar ook de TED lezing van Bill Gates, is het kijken waard). Hoe graag grachtengordel bewoners ook hopen dat duurzaam gelijk is aan biologisch (wat vaak niet het geval is, wel is kringloopsluiten belangrijk), of aan fairetrade (hadden we maar Dutch Fair trade) en met hun koopgedrag vooral sturen op hun ‘goede gevoel’ en soms zelfs impliciet willen aangeven dat ze een ‘beter mens’ zijn. Neen, duurzaamheid heeft in grote mate inderdaad te maken met verdeling, verbruik per persoon en aantallen mensen op de aarde terwijl we maar 1 aarde hebben (Lees ook “Het maximaal aantal mensen op aarde hangt af van het gewenste welvaartsniveau“).

Meer dan vijf en een half jaar is Dick Veerman de initiator, redacteur, moderator en schrijver voor Foodlog. Er zijn weinig media die zo diepgaand en levend zijn rondom het thema voeding, duurzaamheid en gezondheid. Sterker nog, geen vakblad of landelijke krant heeft een vergelijkbaar niveau rondom deze thema’s. Mocht je nog nooit een lezing van Dick gehoord hebben, dan zou ik zeker dat eens gaan kijken & luisteren (zie ook link1 en link2 en link3 en link4 e). Zelf ben ik al jaren ‘fan’ en mag graag samenwerken met Dick (#kloptie, #1/2mbeta, #drfrankenco). Ik heb grote bewondering voor zijn systeemoverzicht en hoe hij complexe systemen kan duiden en uitleggen (google ook op LesLokaal). Daarbij laat Dick meestal in zijn analyses zien zeer goed ingelezen te zijn en uitdagingen van meerdere kanten te kunnen duiden. Na mijn docent Saul Lemkowitz (chemie & Samenleving, TU-Delft) en mijn zakenpartner Bert Tournois (een groot liefhebber van Darwin) ken ik weinig mensen die zoveel weten van duurzaamheid. Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met efficiency (=mantra van de WUR), maar vooral met kiezen. Kortom een heel wijs man en een vorser binnen dit domein.

Wij rijke westerlingen hebben denk ik de morele plicht om:
– minder kinderden te nemen (gelukkig gaat dit vanzelf 😉 ook dank aan anticonceptie).
– minder belasting per handeling  te realiseren (dus effectiever per consumptie, terwijl consumptie niet hoger mag zijn).
– minder consumptie per persoon, maar met meer op kwaliteit (en smaak, en bijzonder) te gaan sturen.
– alle materialen kringlopen te sluiten, en een sterk minder verbruik van olie-gas **.
– eerlijkheid (tov mens, dier en onze omgeving) altijd als uitgangspunt te nemen.
Specifiek voor voedsel betekent dit:
– duurzaam conventioneel voedsel (wat niet hetzelfde is als biologisch).
– dutch fair trade (ik bedoel eerlijke beloning ook voor Nederlandse producenten).
– minder “kg” eten (is ook goed voor onze gezondheid), maar wel lekkerder.
– een discussie gaan hebben over import van nutriënten en onze grote export van voedsel.
– duurder voedsel (en dus minder overheids-subsidie op ‘gezond’ basisvoedsel).
Allemaal onderdelen wat mij betreft van ‘groenrechts’.

Kortom alle aspecten die belangrijk zijn in de transitie naar de 6e kondratief cycle. Dick Veerman voelt intuïtief heel goed aan dat dat we in die maatschappelijk transitie zitten en weet heel goed te duiden wat details zijn, en wat onze wilskeuzes zijn en waar wel ‘wetenschappelijke’ consensus over bestaat. Mijn advies is daarom om Foodlog te blijven lezen (en vooral te steunen) en om samen het lef te hebben om te blijven bewegen naar een mooiere wereld. Het ‘hoe’ van deze transitie verloopt niet via ‘oude’ machten of via ‘grote’ ontwerpen. DOEN in kleine stapjes helpt wel. Ik hoop dat Dick Foodlog verder kan gaan transformeren naar het belangrijkste platform rondom de verduurzaming van voedsel/eten. Dick Veerman is tevens het levende bewijs dat ‘kennis’ in de maatschappij zit, en dat het kennismonopolie al lang niet meer zit bij universiteiten. Deze ‘fan’ van foodlog blijf daarom elke dag even langskomen (maar besteedt wel het gros van zijn tijd aan het zetten van concrete DOE-stappen).

** bijna 20 jaar geleden op de universiteit hoorde ik al dat het zonde is om olie te verbranden terwijl we er ook plastics of andere duurzame materialen van kunnen maken. 85% van de olie en gas wordt alleen maar gebruik als brandstof.