dr.Frank versus Melchior Meijer? De Oliebollencase

Twee dagen geleden schreef Frank van Berkum aka dr.Frank een stukje in de Telegraaf met de titel “Oliebollen gezonder dan eierkoeken”. Natuurlijk is dit een verwijzing naar zijn voorganger Sonja Bakker. De koningin van de eierkoeken en wat mij betreft een dieetcharlatan. Het argument van Frank dat een oliebol per 100 gram minder kcal zit klopt natuurlijk gewoon. Waarschijnlijk klopt ook het argument ‘vezel’, al blijft het gek om een oliebol te promoten met dit argument. Een oliebol is lekker, maar natuurlijk niet gezond. En twee ongezonde producten met elkaar vergelijken en eentje dan als ‘het gezondst’ uitroepen is niet zo zinvol lijkt me. Enfin, Frank zal het wel doen vanwege de media-aandacht ;-(

Rondom vet slaat de dr. Frank de plank overigens goed mis. Melchior Meijer omschrijft dit op zijn blog loepzuiver. Vooral het argument verhouding omega 6 versus omega 3 is volgens mij erg sterk. Eerder schreef ik daar zelf ook een artikel over (met dank aan reactie van Liesbeth). De inhoudelijke argumenten van Melchior heeft hij in zijn artikel “Dokter Frank en zijn ‘gezonde’ oliebollen” reeds opgeschreven. Nu gok ik erop dat Frank wel met een reactie zal komen met de strekking “op kcal klopt mijn vergelijking, maar de nuance m.b.t. micro-nutrienten van Melchior klopt” en verder “mijn stukje was leuk en luchtig bedoeld zo aan het einde van het jaar”. En die argumenten zou ik ook snappen. Op Foodlog.nl stond overigens eerder een artikel over het onderwerp vet “Martijn, Melchior en Frits: en nu de waarheid over vet!

Ben ik nu de kool en de geit aan het sparen? Ja, dat doe ik, en ook nog eens bewust. Als wetenschapsjournalist heb ik Melchior inhoudelijk hoog zitten. Wellicht is Melchior zelfs een betere voeding en gezondheidswetenschapper dan Frank is (wat hij overigens niet is, hij zal dat ook nooit van zichzelf zeggen). Maar Frank heeft ook een verhaal en visie die ondanks gebrek aan nuance goed is. Ik ken geen andere voorbeelden van een praktiserende arts/dokter die zo bewust gezonde voeding en lifestyle probeert te promoten als onderdeel van lifestyle verbetering en obesitasbestrijding. Hierin durft Frank wel een ander geluid te laten horen dan velen van zijn collega’s die met plezier insuline blijven voor voorschrijven. Frank: “beperking op koolhydraat en voldoende eiwit is key”. Daarnaast kan je met media-aandacht in de Telegraaf veel meer maatschappelijke impact krijgen dan met een kleine online specialisten blog. Mijn advies aan Frank is om regelmatig contact te houden met Melchior. Dan komt het goed. Kortom, we moeten Frank gewoon blijven steunen in zijn missie en hem soms wat inhoudelijke tips geven. Ik zal dat wel blijven doen.

Toch maar even inhoudelijk, een oliebol is inderdaad tweemaal zo zwaar als een eierkoek: 65-80 gram oliebol versus de 30 gram eierkoek. Vanuit kcal perspectief kan je beter een eierkoek eten dan een oliebol; Sonja heeft wat dat betreft wel gelijk. Maar beide zijn uiteindelijk gewoon een ‘ongezond’ tussendoortje. Tussendoortjes die niets te maken heeft met voedsel of gezonde voeding. Eet liever wat eieren met spek ’s ochtends, zodat je geen trek in een tussendoortje krijgt. Zelf geniet ik overigens wel van een verse oliebol (en ook wel 2 😉 ) en volgens mij is daar niets mis mee met oud-en-nieuw (maar elke dag is too much). Van eierkoeken gruwel ik. Dus liever een paar oliebollen van Frank met eenmaal per jaar met oud-en-nieuw dan elke week (of erger elke dag!) een paar eierkoeken van Sonja.


Ik wens een ieder overigens een heel fijn oud en nieuw, en een TOP 2012 toe! Zijn jullie allemaal voorzichtig met vuurwerk?