De belangrijkste video die je ooit zult zien – over ‘doubling times’ en duurzaamheid

Ook ik heb mijn ritueeltjes in de ochtend. Meestel bekijk ik eerst wat koppen op online kranten en lees ik snel wat artikelen. Daarna lees ik het financieel dagblad op mijn iPad en natuurlijk bekijk ik ook wat andere sites waaronder Foodlog.nl en de laatste maanden bekijk ik ook regelmatig het blog van Melchior Meijer. Ook bekijk ik wat nerd-erige techno-sites; ik blijf tenslotte een hardcore beta 😉

Vanochtend las ik op het blog van Melchior een reactie van James Pott met daarin een filmpje dat ik jaren geleden al een keer had gezien maar nu toch weer greep. Het filmpje is nog steeds zeer actueel en bevat relevante informatie voor ons allemaal. De titel is “The most important video you’ll ever see” en gaat over exponentiële groei (youtube channel van wonderinmind42). Dr. Albert A. Bartlett vertelt op een aansprekende manier over “Arithmetic, Population, and Energy.” Het gemak waarmee hij de doubling rate van een fenomeen uitlegt kan niet anders dan een grote inspiratie zijn voor docenten wereldwijd: “the doubling rate can easy be calculated by deviding 70 by the growthrate. If the rate is 7% per year, the doubling time is 10 years. If the rate is 2% per year the doubling time is 35 years”

Het tweede filmpje gaat over de wereld bevolkingsgroei is ook een echte aanrader om te bekijken. Een jaar en een maand geleden heb trouwens zelf ook nog wat stukken geschreven over de wereldbevolking en bevolkingsgroei in de komende tientallen jaren. De wereldwijde bevolkingsgroei is ongeveer 1,3% per jaar, dus we verdubbelen elke 70 gedeeld door 1,3% is 53 jaar. Pas als de groei 0% is zal de wereldbevolking niet meer groeien. Heel vermakelijk geeft Albert Bartlett vervolgens manieren waarop we de groei kunnen afremmen. Hij heeft het in deze opsomming overigens niet over dreigende voedseltekorten o.a. door de eindigheid van fosfaat en olie-reserves.

In het vijfde en zesde filmpje gaat het over olie (en zelfs even voedsel). Volgens Bartlett is de definitie van moderne agriculture overigens “Modern agriculture is the use of land to convert petroleum into food”. In het licht van fosfaat kan deze beter nog worden ongeschreven naar “Modern agriculture is the use of land to convert petroleum and phosphor into food”

Waarom ik deze filmpjes zo aantrekkelijk vind? Eigenlijk gaan ze over duurzaamheid **. Materiële groei, een groeiende gebruik van reserves uit de aarde zoals fosfaat en olie, maar zeker dus ook de groei van de wereldbevolking, resulteert nooit in duurzaamheid. Sterker nog het onduurzame gedrag neemt alleen maar toe op onze wereld. Microsoft eigenaar Bill Gates geeft over dit onderwerp tegenwoordig zelfs lezingen waar ik een tijdje geleden ook over schreef.

Natuurlijk moeten we wel blijven werken aan het vergroten van de ‘efficiency’ en moeten we ook werken aan ‘duurzame technologie‘ maar wat ik denk (en zie) is dat de implementatie van ‘vernieuwing’ te traag verloopt, en ons tempo van ‘hebben en groei’ niet kan bijhouden. Daarmee kom ik automatisch op mijn tweede hobby: Het Nederlandse Innovatiebeleid (#NLI30). DOEN en IMPLEMENTEREN zou de kern van het nieuwe topsector beleid moeten zijn, en vooral niet ‘nog meer onderzoek’. Er ligt meer op de plank dan we implementeren, en alleen met het DOEN in de PRAKTIJK maken we onze samenleving klaar voor (een duuurzame) toekomst. 

De wijze les van Bartlett (zie filmpje 6, 8:07min) “We cannot let others do our thinking for us” Dit citaat lijkt me me een mooie afsluiting van het artikel. Fijne zondag met veel schaatsplezier!

** denk nu ook nog eens aan het ontstaan van de economische crisis. Filmpje 3 gaat over bacteriën in een fles die groeien ( het flesverhaal is een mooie metafoor voor het aantal mensen op aarde).