Duurzaamheid in Food – de 5 grote mondiale uitdagingen

Terwijl duurzaamheid in essentie gaat over het ‘verduurzaamingsproces’, over kwetsbaarheid versus efficiëntie  en eigenlijk vooral een verdelingsvraagstuk is, kwetteren gewone media al luisterend naar de grote roerganger Aalt Dijkhuizen van de WUR door over biologische versus intensieve landbouw. Ook vandaag weer een stukje waarin Dijkhuizen wordt aangehaald. Dit keer in de telegraaf: “bio schaadt het milieu”. Mijn mening is simpel, hij zou dat soort dingen niet moeten doen. Waarom niet? hij kiest ‘een kant’ en daardoor ontstaan nog meer welles nietes discussies. Verder vind ik dat wetenschappers inzicht moeten geven, data en modellen moeten delen, feitelijke kennis creëren. Maar kiezen welke kant we als individu of maatschappij op zouden moeten gaan, dat is iets voor ‘ons’ (de maatschappij dus). En de grootste fout die je kan maken is denken in ‘grote ontwerpen’. De Oplossing bestaat immers zelden.

Wat ik overigens wel goed vind, is dat het publieke debat gevoed blijft worden. Nou, ja eigenlijk dat het publieke debat plaats zou moeten gaan vinden. Kwetteren over biologische leidt wat mij betreft af van de werkelijke uitdagingen waar we als ‘aarde’ de komende generaties voor staan. Terug dus maar naar deze echte uitdagingen. Het zijn er ‘maar’ vijf denk ik:

  1. Een immer groeiende (vleesetende en consumerende) wereldbevolking
  2. Peak phosphate. Kortom, een eindigheid van beschikbaar kunstmest.
  3. Peak oil. Ook olie en gas raken ‘op’. (maar biobrandstof is onzalig).
  4. Een beperking van beschikbaar vruchtbare landbouwgrond.
  5. Een beperking van vers water.

Hieronder de presentatie die ik met eerste kerstdag heb gemaakt. Gewoon wat plaatjes om te duiden wat de vraagstukken zijn waar we de komende generaties voor staan. Eindigheid van de capaciteit van onze aarde. We kunnen niet anders dan circulair gaan denken, kringlopen sluiten en gesprekken aangaan over verdelingsvraagstukken. Vanochtend heb ik me goed geamuseerd door een rapport door te lezen met de titel “Resources Futures 2020-2050”. Het heeft mij geïnspireerd om een nieuwe versie van de powerpoint “Sustainability and Food -5 main issues” te maken die ik binnenkort uiteraard ook op slideshare zal zetten.