Melk de Witte Motor – maar zeker geen must-have in een gezond voedingspatroon!

Zonet las ik het stukje van Jaap Seidell in het FD over Melk. Zijn stukje is spot-on, niks mis met melk, maar om het nu als ‘gezond’ te gaan hypen, dat is ook al weer niet nodig. In mijn tienertijd dronk ik veel melk, en niet alleen dat, ik hielp ook mijn buurman (daar had ik een bijbaantje in zijn ‘studio’), met campagnes “Melk de Witte Motor” en beursstands in de RAI. Inmiddels weet ik beter.

Mijn enige zuivel compoment die ik soms eet is vette yoghurt (Griekse of Turkse, jammie!), ik drink zelf weinig verse melk en zo gauw er veilige rauwe melk op de markt komt, dan ga ik dat wellicht drinken. Neen, wat mij betreft is Melk geen must-have. PS chips, blijf ik toch nog voedingsadvies geven. PPS ook professor Tiny van Boekel gaf informeel aan best wat te voelen voor ‘paleo’. #cool.

Hieronder het stukje van Jaap Seidel:

Of het nou van de koe komt of van geiten, schapen of sojabonen, melk is niet zo onmisbaar voor de gezondheid als de fabrikanten beweren.
Mensen zijn de enige zoogdieren die na de babytijd nog melk blijven drinken. En dan ook nog van dieren van een andere soort. Dat vinden we heel gewoon, maar dat is het eigenlijk niet.
Er is tegenwoordig een overweldigende variatie in aanbod. Naast de gangbare magere, halfvolle en volle melk van de koe is er ook melk verkrijgbaar van schaap, geit, paard, ezel of kameel. Er zijn lactosevrije en calciumverrijkte varianten en er is plantaardige ‘melk’ gemaakt van soja, rijst of amandelen.
De fabrikanten laten ons graag geloven dat we vanwege onze gezondheid niet zonder melk kunnen. Het feit dat calcium uit melk goed is voor de botontwikkeling van kinderen in de groei is bekend, maar of het bij volwassenen helpt botontkalking of botbreuken tegen te gaan is twijfelachtig. Calcium zou daarnaast de vetopname in de darm verminderen waardoor je ervan zou afvallen, maar dat effect is verwaarloosbaar.
Er zijn wel redenen waarom sommige mensen geen koemelk moeten drinken. Circa 0,5 % van de Nederlanders is allergisch voor melkeiwit. Daarnaast verdraagt 6 % van de Nederlanders geen melksuiker; zij kampen met zogeheten lactose­intolerantie. Bij niet-westerse bevolkingsgroepen geldt dat voor bijna iedereen. Daarnaast zijn er vegetariërs die om principiële redenen melk van dieren afwijzen.
Voor sommige mensen is melk van planten daarom een aantrekkelijk alternatief. Sojamelk is een extract uit sojabonen waaraan water en calcium is toegevoegd. Soja­melk bevat ook eiwit waar sommige mensen weer allergisch voor zijn. Het bevat daarnaast allerlei andere stoffen waarvan niet goed is uitgezocht wat hun effect is op de gezondheid. Zo bevat het fyto-oestrogenen, die enigszins werken als vrouwelijke geslachtshormonen. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat die stoffen mogelijk beschermen tegen borstkanker maar anderzijds onvruchtbaarheid zouden kunnen veroorzaken. Overigens is van een paar glaasjes per dag geen effect te verwachten.
Dan zijn er nog rijstemelk en amandelmelk, waarin op zich weinig voedingsstoffen (en calorieën) zitten, maar waar sommige fabrikanten voedingsstoffen en suiker (en dus calorieën) aan toevoegen. Ten slotte is er nog kokosmelk, de grootste dikmaker met 200 kcal per 100 ml. Voor alle soorten geldt: melk mag, maar moet niet.
Hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Of melk helpt tegen botontkalking is twijfelachtig


Kies de juiste melk

1.Een mens heeft calcium en eiwitten nodig. 2-3 glazen melk per dag is daarvoor voldoende, maar ook zonder melk is makkelijk een volwaardig voedingspatroon samen te stellen. Goede alternatieve bronnen van calcium en eiwitten zijn groente, noten en peulvruchten.
2.Vermoed je bepaalde allergieën of gevoeligheden voor bestanddelen van dieren- of plantenmelk, laat je er dan op testen en baseer daarop je keuze. Sommige plantaardige melkdranken kunnen een alternatief zijn, maar let op de toegevoegde suikers en calorieën.
3.Mensen met een lactose­allergie kunnen vaak wel tegen gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt. Deze producten zijn niet geschikt voor mensen met een koemelkeiwit­allergie.