TEDxBinnenhof 2014 – toelichting op de procedure en de long-list

Wij zijn op kantoor erg blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan TEDxBinnenhof 2014. Dit geweldige evenement wordt gehouden op maandag 31 maart in de ridderzaal. Afgelopen vrijdagochtend zijn acht sprekers bekend gemaakt. Deze sprekers zijn via diverse nationale voorrondes -waaronder dus via www.topfoodinnovators.nl– via een selectieproces op een long-list terecht gekomen. Deze long-list is vervolgens door een jury beoordeeld. Vorige week donderdag zijn er uit totaal ongeveer 25 potentiële sprekers er uiteindelijk acht sprekers gekozen. Deze acht gaan een lezing verzorgen op TEDxBinnenhof 2014. De jury bestond uit Bertholt Leeftink, Jim Stolze en Andre Kuipers.Wij hebben dus ook vier potentiële sprekers mogen aangedragen vanuit het domein agro-food(technologie). Vooraf was bekend dat uit deze vier een van de acht TEDxBinnenhof spreker door de jury geselecteerd zou worden. In tegenstelling tot andere partners hebben we er heel bewust voor gekozen om te werken met een open inschrijving en hebben we het publiek laten stemmen. We hebben wel duidelijk vooraf aangegeven dat de nummer 1 van de publieksstemmen hoe dan ook naar de long-list zou gaan, maar dat we daarnaast ook nog twee andere potentiële sprekers zouden selecteren. Het groot aantal pitches dat we hebben mogen ontvangen heeft ons positief verrast. Zowel het aantal als de kwaliteit. Ronduit geweldig!

Afgelopen vrijdag zijn er na de bekendmaking wat kritische opmerkingen geplaatst op onder andere twitter “waarom geen boer”. Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld: De jury heeft uiteindelijk gekozen uit de vier potentiële sprekers die via www.topfoodinnovators.nl op de long-list zijn gekomen. De jury heeft natuurlijk ook gekeken hoe deze spreker zou passen t.o.v. de overige zeven sprekers die vanuit de andere voorrondes op de long-list stonden. Het doel is immers om van TEDxBinnenhof een aansprekende en inspirerende dag te maken. Wij denken dat er een mooie line-up geselecteerd is door de jury. Wat wij wel doen is een toelichting geven op de vier namen die wij op de long-list gezet hebben.

De jury heeft uiteindelijk Jeoffrey van der Berg gekozen. Op de long-list stonden verder nog Annechien Ten Have, Kees Blokland en Han Fleuren. Uit de wandelgangen heb ik vernomen dat het een close-call was. Annechien en Kees waren de nummers 1 (die hoe dan ook door zou gaan naar de long-lost) en 3 van de publieksstemmen. Met Han en Jeoffrey erbij hadden wij vier mooie sprekers vonden we.

Annechien sprak over haar modern geïntegreerde varkensboerderij waar dier vriendelijkheid en cradle-2-cradle ingevoerd zijn. Kees sprak gepassioneerde over het belang van coöperaties en had daarmee een inbreng die ging over organisatievormen. Tevens had hij de meeste publieksstemmen. Han is in onze ogen een voorbeeld van een fruitteler met passie en tevens een moderne story-teller met aansprekende verhalen gericht op consumenten. Jeoffrey hebben we uiteindelijk op de lijst gezet omdat hij als outsider hard-core technology ontwikkeling doet.

Kortom, een mooie mix van verschillende onderwerpen, personen met een verschillende achtergrond die alle vier iets heel bijzonders doen. We hebben natuurlijk rekening gehouden met de publieksstemmen helemaal zoals van te voren beloofd was **. En ja we hebben wat vrijheid genomen door niet drie maar vier personen op de long-list te zetten. Enfin, de jury heeft uiteindelijk zelfstandig gekozen en daar hebben we vanuit TOP geen inbreng of invloed bij gehad behalve het nomineren en beargumenteren richting de jury waarom wij deze vier personen inspirerend vonden. 

** Op http://www.topfoodinnovators.nl staat duidelijk: ” …. Uit de inzendingen zal TOP de twee beste sprekers selecteren om voor te dragen aan het TEDxBinnenhof team. De andere inzendingen worden op maandag 30 december online geplaatst op de website http://www.topfoodinnovators.nl waar vanaf dat moment gestemd kan worden. Op 13 januari 2014 om 12 uur zal de pitch met de meeste stemmen, de publieksfavoriet, ook voorgedragen worden aan het TEDxBinnenhof team. Deze drie beste sprekers van de audities maken kans om als één van de tien sprekers een TEDxTalk te houden tijdens TEDxBinnenhof op 31 maart 2014 in de Ridderzaal. …”