Innoveren is #doen in de #praktijk – Praktisch ingestelde Top Werktuigbouwer (TU) gezocht.

In het weekend schreef ik een stukje over Innoveren is doen in de praktijk. De belangrijkste vaardigheid die daarbij nodig is -naast creativiteit- is lef om te kiezen in het ontwerpproces. Elk product of dienst moet ontworpen worden, en vrijwel elk ontwerpproces begin met opties in kaart brengen en selecteren, dan weer de vervolgopties in kaart brengen en weer kiezen. Steeds kom je dan verder totdat er uiteindelijk een ‘definitief’ ontwerp klaar is. Dan is het een kwestie van realiseren (of bouwen). Het maken stelt niet veel voor als je eenmaal een goed doordacht (detail) ontwerp hebt. En een goed detail ontwerp maken, vraagt veel kennis (en ervaring). Maar vooral lef en moed. Een ontwerpen moet immers vooruit en dus constant kiezen.

Mijn ervaring is dat veel mensen dat laatste niet durven. Daarom is het zo lekker om te blijven onderzoeken aka analyseren.  Je hoeft niet te kiezen en kunt lekker alle kanten op gaan. Bezig zijn met een disruptieve innovatie is helemaal moeilijk omdat er vrijwel zelfde een ’technische referentie’ is. Juist daarom zitten er bij TOP ontwerpers met lef en veel (basis) kennis. Veelal zijn mijn collega’s universitair geschoold. Doen zonder denken of kennis zorgt voor standaard oplossingen. En juist nu hebben we grote behoefte aan oncoventionele oplossingen.

Wij zijn bij TOP heel erg op zoek naar een goede TU-er werktuigbouw met lef.  Een echter topper in zijn vak. Projectmanagers en mensen die ‘processen willen begeleiden daar hebben we even niks aan. Doeners die (te veel) op de ruggenmerg ontwerpen denken te maken, daar zijn onze innovatie’s te complex en te moeilijk voor. De constante factor bij TOP is dat morgen anders is. Onze zoektocht is tot nu toe niet succesvol geweest. We zoeken hulp daarom vanuit de achterban. En neen, bureautjes zoeken we niet. ZZP’ers ook niet, en detacheringsbureau’s hoeven zich ook niet te melden. Wie wel? Een ieder met een afgeronde opleiding werktuigbouw die durft, die kan rekenen, die kan tekenen (solidworks), die het leukt vind om te ontwerpen. Een doener die een twinkeling in zijn of haar ogen krijgt van elke nieuwe uitdaging. Iemand die ons verbaast in creativiteit, maar ook secuur genoeg is om informatie mbt ontwerpen netjes vast te leggen. **

Ben je zelf niet die Werktuigbouwer  (TU) waar we op zoek zijn, maar ken je er wel eentje die toe is aan TOP (en een nieuwe werkplek), tip ons dan. Elke tip die leidt een kennismakingsgesprek wordt beloond. De tip die uiteindelijk leidt tot onze nieuwe collega wordt nog beter beloond.

** wij zoeken geen ‘projectmanagers’, ‘ICT-ers’, ‘gewone industrieel ontwerpers’, we zoeken geen levensmiddeltechnologen, we zoeken geen biologen of chemici. We hebben voor deze functie liever geen HTS’er (oeps …). Onderzoekers die alleen willen modelleren en rapporten willen schrijven passen ook niet goed in het team. We zoeken een man of vrouw met passie voor zijn vak. Intrinsiek gemotiveerd. Jong of oud maakt niet zoveel uit.