Geniet van het mooie weer, ik schrijf ondertussen over “Het catastrofale Lot”. en wij blijven als kikkers zitten in de warme ketel. 1/2

Recent hebben 15.000 wetenschappers een brief geschreven om weer eens te waarschuwen over de staat van onze aarde en de toekomst. Vooralsnog vertrouw ik de getallen die ook in dit artikel in De Morgen genoemd worden wel. De werkelijk vraag is natuurlijk wanneer wie niet alleen wakker worden, maar ook echt in beweging gaan komen. We liggen nu vooralsnog gewoon collectief lekker warm in ons bedje, terwijl het huis misschien toch echt wel een beetje in de brand aan het staan is.

Ja ik snap het, het heeft geen zin om doembeelden te delen. ….

“Elke generatie heeft immers recht op zijn eigen problemen” hoor ik wel eens. Nu, ik denk daar niet zo over. Verduurzaming is een ‘plicht’ om een fijnere aarde voor toekomstige generatie achter te laten dat vind ik echt. En als we het goed doen, dan is dat nog een leuk proces ook! Het kan namelijk ook gewoon leuk zijn die transitie, zo wil ik er althans naar kijken. Geen ‘dominee’ vinger dus.

Deze week kwam het advies van de Raad voor de Leefomgeving uit. Op Facebook werd er nog wat over door gepraat. Nu zou je kunnen denken op basis van mijn eerste alinea dat ik zelf dit rapport een prima rapport vind. Ik moet je teleurstellen. Dit soort ‘adviesrapporten’ kunnen gelijk de prullenbak in wat mij betreft. Zwakke analyse, zwakke oplossingen, en geen echte handvaten voor beleid. Sterker nog onze veehouderij sector doet het per liter melk of per kg vlees heel aardig. Pleiten voor een kleinere sector is drukken op een waterbed. Een economische sector verplaatsen naar een andere land met de kans dat uitstoot juist toeneemt.

De realiteit is namelijk dat er geen correlatie is tussen productie van vlees in Nederland en de consumptie van vlees. Wij exporteren ongeveer 80%, 20% blijft hier. Dat we daarvoor ongeveer maar 6-12% CO2-equivalenten (vooral methaan van boerende koeien) maar uitstoten is verbazingwekkend. Deel dit getal door 4 (vanwege die exportpositie dus) en je komt uit op een paar procenten uit. Denken jullie nu werkelijk dat als de veehouderij in Nederland zou decimeren wij Nederlanders dan ook minder vlees gaan eten? Nee, natuurlijk niet. Er is echt geen directe relatie tussen de grootte van de veehouderij en de consumptie van vlees. Als heel Europa vegetariër wordt dan besparen we ongeveer 25-30% laten schattingen zien. Dus 4%-8% blijft er over.

Dan die antropogene methaan uitstoot via vee. Wereldwijd is deze uitstoot voor 2/7 ongeveer via veehouderij, 1/7 via rijst en andere crops, en 2/7 door afval bergen (landfills etc), en 2/7 door verbranding van fossiel. Ik stel daarom voor om vooral mest van varkens te vergisten in WKK’s (daar maak je in Nederland 2000-6000 MW mee, of te wel 8 kolencentrales); hierdoor sla je twee vliegen in 1 klap. En ondertussen gaan we koeien en runderen alleen op gras zetten (dus circulair, geen kunstmest, geen krachtvoer). De hightech kaart spelen is echt het beste.

Neen, al die anti-vlees lobby argumenten zitten vooralsnog vooral in de categorie oplossingen waarin ook van gloeilampen naar LED zit, die van certificaten voor groene stroom uit Zweden, en aanschaf van grote Tesla’s. Allemaal ‘oplossingen’ die vertroebelen en waardoor we niet naar het werkelijk probleem gaan te kijken:

  • Teveel mensen, groei van de bevolking en groei van consumptie per persoon. Dit onderwerp is absoluut onbespreekbaar. Zullen we het daarom maar op de politieke agenda gaan zetten?
  • Fossiel. En dan specifiek a) transport (inclusief luchtvaart en schepen), b) verwarmen (inclusief warm water en koken), en c) zware industrie.

Het woord tijd voor een integrale energie en antropogeen CO2 visie waarbij we alle aspecten gaan meewegen. Waarbij vooral gekeken wordt naar de grote brokken, en de goedkoopste en snelste oplossingen. Eentje die met een concrete roadmap waardoor we 30 jaar vooruit gaan kijken. En roadmap met een kosten-baten analyse. Een weetje tussendoor alvast: een groot gedeelte 30-50% van alle fossiel verdwijnt in de vorm van niet nuttige warmte naar de engeltjes. Zullen we eens gaan beginnen die te gaan inzetten?

Geniet van het mooie weer. Morgen volgt stukje twee denk ik. …  tenminste als ik niet in de tuin ga werken. Fijn weekend allemaal.