Een kleinere veehouderij en gaskraan Groningen dicht: We schuiven gewoon de hete aardappel door aka not in my backyard (Nimby).

 

Raad van leefomgeving geeft recent advies : Krimpt de veehouderij sector in Nederland!

Minder vee klinkt goed.
Dat is toch goed om opwarming tegen te gaan?
Het milieu helpen daar kan toch niemand tegen zijn?
Nu nee! Niet zo!

Het verplaatsen van vee naar ergens anders zet voor moeder aarde geen zoden aan de dijk. Zeker niet als de uitstoot per eenheid vlees of zuivel daar waarschijnlijk ook hoger is! Zonde van het jaren lange beleid in Nederland gericht op diervriendelijkheid en milieu. Zonde van een sector waar we best een beetje trots op mogen zijn.

Er is geen relatie tussen productie van vlees (de grootte van de veehouderij) en consumptie van vlees. En wil je de vlees-consumptie per persoon per jaar laten dalen? Daar is echt ander type beleid voor nodig.

Een ander voorbeeld.

We gaan van het gas af horen we nu stoer. Natuurlijk gaan we schandalig om met de mensen in Groningen. Wees daarom ruimhartig en vergoed alle schade die aardbevingen veroorzaken, laat individuen nooit de dupe zijn!

Maar de gas kraan dicht en dan gas gaan importeren uit Noorwegen of Rusland (sic!) is natuurlijk geen oplossing. Parijs komt dan echt geen millimeter dichterbij.

Er is geen relatie tussen het gebruik van gas en de productie(land) van dat gas. Wil je de consumptie van gas verlagen in Nederland? Ja dan moeten we op zeer grote schaal aan de warmtepompen, dienen we restwarmte te gaan hergebruiken, en vooral de industrie moet dan heel veel gaan doen.

Nee, beide voorbeelden vallen in de categorie “hete aardappel doorgeven”. Beleid dat ervoor dat zorgt dat we alleen ons eigen straatje ogenschijnlijk schoonvegen.

Beleid waarbij we alleen het vuil over de grens gaan vegen, en zelf doorleven in onze penthouse van de piramide van Maslow. Dit soort adviezen zijn vallen in de categorie: Not in My backyard (Nimby). Het lost niks op.