Brandbrief GMV – Dutch Food Systems (machinebouwers) aan het ministerie van EZK en ministerie van LNV.

Nederland is zeer groot in de machinebouw voor voedselproducerende machines. Dankzij de optimale samenwerking tussen boeren, voedselproducenten en machinebouwers is na de tweede wereldoorlog een geweldig ecosysteem gebouwd.

Nederland is twee exporteur van voedsel wereldwijd, maar ook de grootste exporteur van machines en diensten voor de hele voedselketen. Niet alleen de kassenbouwers in het westland, maar ook bedrijf die kippenslachtlijnen maken, volledige melkfabrieken, en grootschalige bakkerijen. Maar ook ULO-cellen, vleesverwerkende machines. En natuurlijk ook tientallen kleinere technische oplossingen.

Met meer dan 8000 FTE (en indirect waarschijnlijk 40k of meer) worden deze systemen door de hele wereld verkocht. Vrijwel altijd zeer hoog opgeleid in vakgebieden zoals werktuigbouw, procestechnologie, levensmiddeltechnologiet en proces-automatisering.

Deze systemen (machines, productielijnen en hele fabrieken) hebben continue onderhoud nodig, dus vliegen onderdelen en service-monteurs vanuit Nederland ook de wereld over om grote (vrijwel alle multinationals) en kleinere voedselproducerende bedrijven te ondersteunen. De productie moet immers altijd doorgaan. En zonder GMV leden gaat dit niet.

De machinebouwers hebben een eigen vereniging genaamd GMV – Dutch Food Systems. Gisteren heeft deze vereniging een brandbrief gestuurd naar ons kabinet. Ook de ‘grote broer’ FME heeft brief gestuurd naar de fractievoorzitters van de tweede kamer. Er hangen heel grote donkere wolken boven de technologie sector. We hebben steun nodig. Moreel, emotioneel, financieel, en in samenwerking.