Wetenschap loopt altijd achter. Innovatie komt uit de praktijk.

Hieronder een mooie reactie uit de #CoT discussie “Europese Brug tussen Wetenschappers en Professionals – Tips? Suggesties?“. En lees daarna vooral ook nog eens het stuk van volksprofessor Jan Wouter Vasbinder uit 1994 (!) er nog eens op na: Publiek gefinancierde universiteiten, studenten en onderzoek. Ook Jan Wouter spreekt over ‘de twee arena’s’ (1) de wetenschap, (2) het bedrijfsleven. Innovatie is ‘een ding’ van ‘het bedrijfsleven’ (link1, link2), mijn visie rondom Nederland Innovatieland 3.0 staat hier.

Hans Konstapel • Volgens mij zijn Wetenschap en Praktijk twee disjuncte domeinen.

In de Praktijk wordt Ervaring opgedaan. De Wetenschap probeert die Ervaring te versimpelen in een Theorie (Kennis).

Daarna wordt de Theorie als Ervaring verkocht omdat we de twee concepten door elkaar halen.

Als de “theorie’ is geimplementeerd blijkt de theorie niet “te werken” en moet er weer Ervaring worden opgedaan omdat die dan inmiddels compleet is verdwenen.

Het zou mooi zijn als de Ervaring die er is opgebouwd in onze Samenleving is “in kaart wordt gebracht” en dat we ophouden met mensen te voorzien van “onnodige Kennis”.

De mensen die Ervaring hebben zijn meestal wat ouder en de jongeren vinden datgene wat die ouderen allemaal te berde brengen maar onzin. Ze willen zelf ervaring opdoen.

Als ze die Ervaring hebben verzameld zijn ze inmiddels weer oud geworden en begint het spel opnieuw. 

Dit is allemaal erg mooi voor de werkgelegenheid maar het schiet niet echt op.