Nederlandse pot is het gezondste (mits aangepaste ontbijt en lunch)

Ik blijf voorzichtig met het poneren van stellingen rondom wat nu een gezond voedingspatroon is en wat niet. Natuurlijk heb ik een nette chemisch en biologische achtergrond, en leer ik voldoende van mijn collega’s en via foodlog; helemaal kennis-naief zou ik mezelf daarom niet willen noemen (mijn stukjes over dit onderwerp staan hier).

Bekenden weten dat ik wel wat zie in het paleovoedingspatroon (ik begin ’s ochtends met 2 eieren met spek op bruinbrood zonder boter, een multivitaminepil, extra vitamine D en wat tomaten en/of jus). Ik heb de indruk dat koolhydraten -en nog specifieker suikers zoals fructose– niet echt optimaal zijn voor onze gezondheid (al drink ik koffie met suiker (11-1-2013, inmiddels al een jaar niet meer), en eet ik natuurlijk wel fruit, of drink vers (gepascaliseerd) sap).

Zonet deed Melchior Meijer (lees ook zijn stuk 5 actuele diëten) op Foodlog een heldere uitspraak in de lijn “Jaap Seidell: betutteling aub!” :

Mijn voorlopige bottom line betreffende gezonde mensen: Atkins-achtige low carb geeft fysiologische insulineresistentie. Of dit benign of pathologisch is, is een open vraag. Wat vind jij, Frank? ‘Paleo’ (geen granen, geen bonen, geen zuivel, geen suiker, maar wel knolgewassen en fruit, dus niet very low carb) geeft een sterk verbeterde insulinegevoeligheid. De culprit (er zit een kras in de plaat) zit niet in de macronutrientverhouding maar in bepaalde neolithische elementen.

Als iedere Nederlander vanaf morgen alleen nog aardappelen, groenten en vlees zou eten (ongelooflijk dicht bij ‘paleo’), zouden de meeste welvaartsziekten nog voor Kerst beginnen te verdwijnen. Hij heeft het denk ik bij het juiste eind (en mijn moeder vroeger dus (bijna) ook**). Ook de wetenschappelijke wereld werd deze week wakker (dat is een illustrate dat eerst de praktijk en daarna pas de wetenschap komt): Een voedingspatroon met laag glycemische index koolhydraten (knollen, aardappels en  minimaal granen) gekoppeld met consumptie van proteinen (mag ook #beeter zijn) lijkt het beste te zijn. Spijtig genoeg blijft het voedingscentrum vreselijk achterlopen m.b.t haar adviezen.

Ik ben geen communicatiedeskundige maar de boodschap is toch helder ***:
1- eet niet teveel, want dan wordt je dik (en dat is onduurzaam 🙂 )
2- het gaat om gezonde voeding(spatroon) en niet om individuele producten.
3- probeer een beetje paleo vol te houden (en dat is niet gelijk strikt dr Frank, een beetje koolhydraat mag heus wel).

Mijn gemiddeld ontbijt heb ik hierboven beschreven. ’s middags eet ik meestal 2 boterhammen met wat vlees (of pasta). ’s avonds maar 1 of 2 keer per week pasta. De rest van de week eet ik aardappels (of soms friet) met een stukje vlees en groente. Verder ben ik gek op tomaten en sla en fruit. Met fruit pas ik op dat er niet meer dan 3 consumpties per dag worden genomen i.v.m. het suikergehalte. Tussendoor drink ik teveel koffie met suiker, maar ik snoep minimaal. Vermoedelijk zou het beter zijn om dagelijks nog een glas melk of een bakje yoghurt te eten. Of ik genoeg vezels consumeer weet ik niet, en vermoedelijk consumeer ik iets teveel zout.

Rondom duurzaamheid is mijn mening simpel: graag minder mensen op onze aarde (en als we rijker worden dan gebeurt dat ook), graag minder bulk eten en meer kwaliteit eten. Mocht mijn voedsel per consumptie dan iets ‘milieuonvriendelijker’ zijn dan is dat mijn persoonlijke wilskeuze (maar ik eet in ieder geval niet teveel).

** Toen mijn vader nog met zijn fiets naar het werk ging, aten wij tussen de middag warm. Dat was vrijwel altijd aardappels met jus, groente en een beetje vlees, kip of vis. In de ochtend at ik twee boterhamen, en de eerste boterham moest met vlees of kaas. Jam of hagelslag kwam op no 2. Mijn moeder adviseerde ons ook om geen suiker in de thee te doen (en juist daarom drink ik nu wel koffie met suiker) en niet teveel zout te gebruiken (ik ben gek op zout 🙁 ). Na school kregen we een kopje thee met een koekje (oef, foute granen). Pas gedurende op middelbare school veranderde onze eetgewoontes thuis radicaal: (a) slecht of snel ontbijten, (b) ’s avonds warm eten (en dan ook steeds meer rijst en pasta), (c) snacken tussendoor op school.  

*** de discussie gaat natuulijk over de vraag hoe dit te communiceren en wat de rol van de overheid is. Zie ook de lijn op foodlog met de titel: “Obesitasbestrijding achter de dijken” In relatie tot obesitas plaatste ik eerder een stuk van Tim Lang.