Analyse van het agrilandschap komt later wel; maar nu eerst de varkensbubbel brand blussen! Annechien heeft onze hulp nodig

Vanaf vrijdagmiddag tot gisteravond ben ik bijna fulltime bezig geweest om (a) de situatie in de varkenssector m.b.t. dioxine in een spreadsheet te zetten, (b) een stukje te schrijven en daarna (c) zo actief mogelijk mee te doen met de discussie. Ik heb ongeveer 5 uurtjes geslapen vrijdagnacht, en zaterdagmiddag snel boodschappen gedaan en aan het einde van de middag nog een film gekeken ter ontspanning.

Als ik alles bij elkaar optel dan heb ik in de ‘varkensbubbel’ bijna 24 uur (3 mandagen) tijd in het onderwerp gestoken. Dit alles onbezoldigd en normaal zou ik voor een dergelijke activiteit minimaal 3000 euro factureren. Begrijp me niet verkeerd, het is mijn eigen (wils)keuze en ik klaag niet daarover. Wel begin ik me een beetje te irriteren aan enkele bijdragen op foodlog. Hier kom ik zo op terug.

1. Crisismanagement – eerst de brand blussen.

Mijn advies in deze situatie is samengevat poepsimpel:
1. Een stukje van het huis staat in de brand. Voorkomen kan niet meer.
2. Voorkom dat de rest van het huis –of nog erger de straat- afbrandt,
3. In dit geval, op dit moment, is er maar activiteit belangrijk: ga blussen!
4. En wat zie ik op foodlog (en andere blog’s): er wordt gesproken over de oorzaken, er wordt weer geanalyseerd en ook nog gemopperd op ‘de overheid’ en de belangengroepen. Dat heeft nu geen zin.

Wat er gedaan moet worden met deze brand staat in de lijn De varkensbubbel: stijgende voerprijs en dioxineschandaal nekken de boer . Bij een brand is het van belang dat er sterk en autoritair leiderschap aanwezig is. De brandmeester is de baas over het blusproces, en als een militaire operatie moeten de bevelen gewoon opgevolgd worden. Gelukkig toont Annechien dat leiderschap, ze verdient nu alle steun van haar achterban (een simpel bedankje per e-mail is al voldoende). Elke actor heeft zijn eigen taak, anders loopt het totale brandblus proces niet goed. Een gedeelte van het team moet ervoor zorgen dat de brand niet erger wordt en overslaat. De analyse van het ontstaan van de situatie en eventuele schuldvraagstukken komen later wel.

2. Herstructureren pas na gedegen analyse, analyse pas nadat de brand geblust is.

Zoals aangegeven ben ik best een beetje geirriteerd. Snappen de boeren en tuinders nu werkelijk niet hoeveel gratis advies, analyse en innovatieopties er keer op keer worden aangerijkt via de actief betrokken deelnemers op foodlog?

Het is nu zondag en ik heb geen (formele) rol in het brandblusteam. Ook wil ik de varkensbubbel lijn niet vervuilen met niet relevante discussies. Vandaar maar dit stukje hier op F4I. In het laatste jaar is er voor miljoenen euro’s aan gratis advies en analyse –en dus relevante waarde– geplaatst op Foodlog. Alleen al de informatie in de lijn “Duurzaamheid zorgt niet voor onderscheid” is zeker 150.000 euro waard (alleen moet nog iemand het eind-rapport schrijven :-)). Deze lijn heb ik zonet nog eens doorgelezen, en ik kan een ieder aanraden om dat ook te doen.

17 dec 12.20
Jan Peter van Doorn geeft een visie over de veranderende maatschappij. Heel nuttig, lees ook nog eens zijn eerdere stuken na (link1, link2). Jan Peter heeft als reclameman een zeer goed gevoel voor consument wensen (o.a. emotion marketing) en trends.

18 dec 9:15
Dick Veerman beschrijft het dillema van de boerenbank die ook in een lock-in situatie zit. Ook het stuk van de Kapitein van het Westland en de lijn Tuinders Titanic is relevante achtergrondlectuur.

18 dec 9:51
Vervolgens komen Harold van Garderen en ondergetekende met een verhaal over hoe je innovatie in de praktijk kunt organiseren. Het belang van safe-fail aanpak komt naar voren. Natuurlijk helpt een stukje theorie over innovatiemanagement. De rol van universiteiten is maar beperkt. En de WUR innoveert niet, en rol WU/DLO rondom kostenreductie en schaalvergroting is niet meer nodig.

18 dec 10:18
Veranderen is eng. Maar zit je in een red-ocean, dan is veranderen en blue-oceans proberen te maken wel een essentieel punt. Vertrouwen wekken in het proces en in de nieuwe toekomst, is belangrijk onderdeel om die angst weg te nemen. En de juiste positieve prikkels (zie filmpje onderaan link).

Kortom alles is al een keer opgeschreven, mijn conclusie is echter op dit moment: LTO en de boerenachterban zijn het niet waard op zoveel tijd en energie in te blijven steken. Alles is nu wel gezegd en geplaatst op foodlog, op linkedin CoT en mijn blog hier. Vanaf nu ben ik alleen beschikbaar in een betaalde setting, ik heb geen zin om mee te zinken met de Titanic.

PS hier mijn reactie op foodlog met verwijzing naar deze lijn:

Gelukkig schrijft Dick om 11:27 dat we weer on-topic moeten gaan: Hoe gaan we het brandje blussen? Ik kon het niet laten om wat persoonlijke gedachtes tot nu toe op te schrijven. Waarom? Omdat ik zie dat de lijn sinds 11:27 nog steeds nergens over gaat!

Kaput, Peter Jens, M.Hoezen, Monique, Paul, Liesbeth vervallen allemaal in dezelfde reflex: ANALYSE en MENING. Schuldvraagstukken, schoppen op het systeem en andere actoren in de keten is nu NIET GEPAST. ALLEEN goede suggesties die op KORTE termijn leiden tot het BLUSPROCES hebben nu waarde. De OORZAAK van deze brand heb ik al opgeschreven, SUGGESTIES voor het blusproces ook. Dat er ook nog een DIEPERE oorzaak is weet mijn moeder ook wel. Dat komt later wel.

Godsamme! Ik kan mijn kostbare tijd beter inzetten concludeer ik nu. Vanmiddag ga ik afkoelen, en andere leuke(re) dingen DOEN.