De zoete verleiders (Zembla, 21 februari 2013) – Is Sugar Toxic?

Lezers van dit blog weten inmiddels dat ik een soft-paleo aanhanger ben (maar geen raw-foodie) en de theorie van ‘de naakte aap’ vind ik ook aantrekkelijk. Ik probeer de inname van suiker (houdende producten) en koolhydraten (specifiek brood e.d.) te minimaliseren, eet vooral groente (en een beetje fruit), vlees, vis en vleesvervangers. Zijn er ongezonde producten? Natuurlijk. Sigaretten zijn ongezond, teveel alcoholische drank is niet gezond, etc. Dat ‘weten’ we wel, toch?

Maar zijn suikerhoudende frisdranken ongezond? Volgens Martijn Katan en Jaap Seidell wel; bekijk maar eens onderstaande Zembla uitzending. Gary Taubes vind ook van wel. Mijn instinct zegt gek genoeg van niet, ik wil bijna niet geloven dat suiker ziekmakend is (al minimaliseer ik dus mijn wel eigen suiker consumptie, en ben ik ook fan van ‘Robert Lustig’ en zijn fructose theorie). Maar het bewijs voor de toxiciteit van suiker begint nu wel zich op te stapelen.

Tijd voor maatregelen dus. Zeker ter bescherming van de gezondheid van (jonge) kinderen. 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aanvulling 23-2-2013 : Sugar addiction