Tinkebell – SAVE OUR CHILDREN : 30# vragen en antwoorden van de WUR en andere feiten.

Morgen is de premiere van SAVE OUR CHILDREN in Rotterdam, het gaat me niet lukken om een beknopt overzicht te geven van de acties die we als maatschappij zouden moeten ondernemen om uitstel van executie te krijgen. Natuurlijk moeten we poep en plas van mens en dier weer in de kringloop gaan brengen, natuurlijk moeten we kunstmest net als olie extra gaan belasten, natuurlijk moeten we foodwaste (nu tot 40%) gaan reduceren, minder eten (ook gezonder) en vooral niet teveel vlees. Enfin, het algemene recept staat hier, en het specifieke recept mbt fosfaat zal ik in de loop van deze week online zetten.

Klopt allemaal. Het is echter een complex probleem en daarbij horen vele acties. 1 specifieke oplossing bestaat niet. En ook als we alle acties gaan uitvoeren, dan nog blijft er een verliespost naar de bodem — grondwater — rivieren — zee. Het agrofood systeem zit complex in elkaar, en ik heb het idee dat de politiek dat niet meer snapt. Verduurzaming is echter een balans tussen efficiency en veerkracht.

Terug naar de feiten. Er zijn een paar goede rapporten die ik inmiddels op slideshare heb gezet. Wageningen Universiteit heeft in 2008 een rapport geschreven met de titel 30 vragen en antwoorden, nuttig achtergrond stuk. Let wel, dat gaat over de NL situatie. En die is uniek, NL is het enige land ter wereld met een nutrientenoverschot, de situatie van de rest van de wereld zit anders in elkaar!