Tinkebell – SAVE OUR CHILDREN : youtubes van www.phosporusplatform.eu

Sinds gisteren staat SAVE OUR CHILDREN online en is inmiddels nog geen twintig uur later al 525 maal bekeken. Op Foodlog.nl is vannacht een lijn gestart over de film en ik ga in de loop van vandaag bekijken hoe deze zich ontwikkelt. Voorlopig hou ik me even wat op de vlakte. De inhoudelijke discussie komt nog niet helemaal los, en ik hoop dat deze alsnog gaat komen.

Wat ik tot nu toe zie is:

  1. Mensen die blijven roepen dat sterilisatie de oplossing niet is. Tja, wat moet je hier mee. Dat beweert Tinkebell ook niet. Wel benoemt ze terecht dat de de grote hoeveelheid aardbewoners ook een deel van het probleem is. En dat is zo. 
  2. Een paar mensen die graag deze toekomstige uitdaging blijven bagitaliseren door te zeggen dat er ook onderzoekers zijn die beweren dat er nog 300 jaar reserve is. Tja, wat moet je daar mee. Het is eindig, en daar gaat het om. En het zo verstandig zijn om heel voorzichtig eens wat actie te gaan ondernemen. En daar is politieke urgentie voor nodig. En ik vind tevens dat we de morele plicht hebben als rijke maatschappij om dat te gaan doen.
  3. Boeren die het maar niks vinden als ik roep dat kunstmest duurder moet worden (snap ik 😉 ) en tevens aangeven dat we teveel mest hebben in Nederland. Ja dat klopt, maar Nederland is de uitzondering die de regelt bevestigd: We zijn het enig land zo’n beetje met een overschot. Mondiaal liggen de kaarten echt anders. 
  4. En dan hebben we spijtige genoeg te maken met mensen die gefrustreerd lijken te zijn. Hieronder zitten experts/onderzoekers die geen rol hebben gehad in de film en nu toch van zich laten horen. Maar in deze zelfde categorie zien we de haat-fans van Tinkebell die blijkbaar niks anders kunnen verzinnen dan een reactie geven die te maken heeft met een project van bijna 10 jaar gelden. Inhoudelijk gezien leveren ze echter geen bijdrage. 
  5. Tenslotte zijn een hoop mensen ‘oplossinggericht’ en dat waardeer ik (een overzicht is in de maak). Nu denk ik dat alle deel-oplossingen er wel zijn om het ergste probleem aan te pakken, maar dat er vooral geen politieke wil is om dit te gaan doen. Tinkebell heeft hier een goed artikel over geschreven: Groot probleem, maar voor politici ligt de toekomst te ver weg.
Er zijn gelukkig heel veel onderzoekers bezig met deze problematiek. Feiten zijn er veel. Ik heb vrijdagochtend een paar documenten online gezet. Maar waar het om gaat is publieke en politieke bewustwording (Dick Veerman noemt het niet voor niks een marketing uitdaging) en daar gaat dit project van Tinkebell hopelijk een bijdrage aan leveren. 
Voor de mensen die zich eerst nog wat verder willen inlezen of kijken, kan ik het youtube kanaal van het phosporus platform aanraden. Kijk ze. En ga er vervolgens iets mee #DOEN, en daarmee bedoel ik niet lang blijven lullen op internet. Creeer impact en implementeer oplossingen.