Hoelang blijft nieuw nog nieuw, en wanneer gaat het gewoon om het #DOEN

Bijna 15 jaar geleden kwam ik als jonge Delftse ingenieur in de chemie in aanraking met pascalisatie (de behandeling van voedsel met zeer hoge waterdruk). Ik was afgestuurd aan druksystemen, veiligheid en vooral het fysisch-chemische rekenen eraan (de moeilijkste tak van sport, nog steeds). En aan brand en explosie systemen (vaste brandstof en veiligheid in de chemie).

Enthousiast geworden door een gesprek met een manager van de WUR op een beurs in Utrecht, besloot ik op een zonnige dag te gaan kijken in Wageningen. Gaaf, vond ik het. En ik vind het nog steeds gaaf om me als levensmiddeltechnoloog bezig te kunnen houden met nieuwe duurzame verwerkingstechnologie. Drie jaar later deed ik samen met Ludo een belangrijke ontdekking: PATS, of te wel hoge druk-sterilisatie (zie ook www.topwiki.nl).

Ik dacht dat binnen 5 jaar wel de eerste PATS machines beschikbaar zouden zijn. Nu weet ik beter. Het duurt gemiddeld 15 jaar voordat een nieuwe technologie mainstream wordt. Je begint met 5 jaar pionieren (en dat kost heel veel geld!), daarna komen de eerste voedselproducten op de markt, en na 10-15 jaar is de technologie een normale technologie en begint de fase van optimalisatie, verder schaalvergroting en kostprijsverlaging.

In deze laatste fase is pascalisatie (koude pasteurisatie met hoge druk) inmiddels aanbeland. Avure heeft vorige week het grootste HPP systeem ooit aangekondigd: Een 525 liter & 6000 bar systeem. Heel erg  gaaf. Bij pascalisatie gaat het dus niet meer om de technologie-ontwikkeling, maar wel om NPD (productontwikkeling, NPD) en dat is waar we binnen TOP ons dan ook in hebben gespecialiseerd. Gewoon #DOEN. (nou ja, gewoon, het is in de praktijk verdomd moeilijk hoor).