Koolhydraten zijn energie-sluitpost en knollen mogen beperkt bij #softpaleo voeding vind ik.

2013 mag met recht een paleo-jaar genoemd worden.  Zelf schreef ik mijn eerste stuk hier op dit blog in 2008. Nog nooit zijn er zoveel stukken in kranten verschenen en boeken uitgebracht. Zo schreven Kris Verburgh (De Voedselzandloper) en Ralph Moorman (de Hormoonfactor, Boodschappencoach etc.) zonder paleo of oerdieet te benoemen toch #softpaleo achtige boeken. Beide verwijzen graag naar de evolutie en het feit dat we genetische gezien relatief weinig veranderen. Onze spijsvertering en ons metabolisme zijn door de natuur gemaakt om onze voeding te verteren zoals deze sinds het ontstaan van de moderne mens – zo’n 200.000 jaar geleden – geconsumeerd werd. In de laatste 50 jaar heeft onze ‘omgeving’ een flinke verandering doorgemaakt, en dat is tevens een verklaring voor de ‘ongezondheid’ van de moderne mens.

Gister op tweede kerstdag kreeg ik van mijn vader het NRC artikel “de Mens werd groot op knollen” van Wim Kohler. Vanochtend heb ik met plezier dit stuk gelezen. Ik krijg de indruk dat Wil Kohler een poging doet om ‘paleo’ onderuit te halen en daarbij het ‘knollenargument’ gebruikt. Ook merkt hij op dat er onenigheid is onder de ontwerpers van de modiste paleodiëten. Ja het klopt, als je Melchior Meijer, Lindeberg, Moorman of Verburgh een tijdje volgt dan zijn er altijd wat accentverschillen die soms doen voorkomen alsof er een geloofsstrijd is. Ik denk dat dit beeld niet klopt. Voor 90% of meer zijn de voedingsadviezen van eerder genoemde experts gelijk. De basis is veel groente, een beetje fruit, noten, een beetje vlees, vis en schaal- en schelpdieren. En voldoende (dierlijk) vet. Verder lijkt er consensus te zijn over het laten staan van tarwe(producten) waaronder pasta en brood. En natuurlijk vinden alle moderne voedingsdeskundigen dat je zeer voorzichtig moet zijn met suiker en suikerhoudende producten waaronder frisdranken. De meesten adviseren ook de consumptie van zuivel te minimaliseren (tenzij beperkt gefermenteerd, later meer hierover) tot enkele porties per week.

Het artikel in het NRC wordt specifiek gesproken over zetmeelhoudende knolgewassen. Hieronder verstaan we aardappelen, winterwortelen, rode bietjes etc. Wim Kohler stelt dat de moderne mens tot wel 18 kopieën in zijn DNA heeft voor alpha-amylase (een zetmeelafbrekend enzym in ons speeksel). Kortom, dat wij moderne mens prima in staat zijn om zetmeel te verteren. Ik denk dat niemand dit punt zal betwisten. De eerder genoemde knolgewassen zijn een prima energiebron en wij moderne mens kunnen inderdaad het zetmeel omzetten in de (mono)suikers.

Zetmeel uit knolgewassen – vaak met een gunstige glycemische index dan brood – zijn wat mij betreft een goed onderdeel van onze dagelijkse voeding (zie ook “Hollandse pot is best gezond”). Aardappelen bevatten RS, vitamine C en vezels. De eerder genoemde voedingsexperts zullen dit denk ik ook niet betwisten. Maar de vraag is natuurlijk hoeveel koolhydraat we nodig hebben en hoe je in een omgeving met overvloed de consumptie van koolhydraat kunt beperken. Paleo – of laten we het anders #softpaleo noemen – is daarbij uitermate geschikt. En die knollen dan? Die eet je vooral ’s avonds als energiesluitpost. Als je op gezond gewicht bent dan is het niet de bedoeling om af te vallen. En na de dagelijkse consumptie van de gezonde hoeveelheid eiwit (1,2 gram per kg lichaamsgewicht), veel – heel veel – groente in verschillende kleuren, noten en een beetje fruit (niet meer dan twee stuks) zijn knollen ’s avonds naar mijn idee een prima onderdeel van de maaltijd.

Aardappelen, wortels etc. dus, maar consumptie van deze knollen met mate. Gewoon een klein beetje, niet te veel. Liever knollen dan tarwe, brood, rijst of pasta. #softpaleo is dus helemaal niet koolhydraat-loos en misschien een beetje koolhydraat-arm t.o.v. de schijf-van-5. Wel is #softpaleo tarwe/brood/pasta-loos en bij voorkeur suikerloos (dus geen suiker in de koffie en geen frisdrank). Een gezond #Softpaleo voedingspatroon bevat dus wortels en aardappels (en soms friet 😉 ). Drie jaar geleden schreef ik niet voor niets dat de Hollandse pot best gezond is.

PS meer weten over gezonde voedingspatronen?
Nederlandse pot is het gezondste (mits aangepaste ontbijt en lunch)
Frits Muskiet: ‘Onze voeding moet gebaseerd zijn op eetpatroon oermens’
No comment – Robert H. Lustig – Fat Chance, Fructose 2.0
#Softpaleo voedingsadvies van een chemische technoloog met specialisatie voedseltechnologie niet opgeleid in voeding en gezondheid
Algemene stukken over voeding en gezondheid.