Ik ben niet tegen (maar ook niet voor) kernenergie. Maar laten we samen eerst eens gaan rekenen. (deel 2 – Lubach op zondag)

In augustus van dit jaar schreef ik een eerste stukje over kernenergie. In dat stukje rekende ik voor dat op dit moment ongeveer 10% van de mondiale elektriciteitsproductie via 450 kerncentrales gemaakt wordt. In Nederland hebben we ook een centrale in Borsele staan van 485MW, goed voor 3% van onze productie van elektriciteit (en dat is weer maar laten we eerlijk zijn elektriciteit is maar 16% van onze totale energie consumptie …). Al eerder heb ik voorgerekend dat we prima alle huishoudens in Nederland van duurzame elektriciteit kunnen voorzien. Maar laten we nogmaals eerlijk zijn, 80% vd elektra wordt zakelijk en industrieel gebruikt, en dus maar 20% in huishoudens).

In de mix van verduurzaming hebben we naast meer wind en zon vooral ook:
– snel op te starten centrales nodig (op biomassa of gas dus).
– toch nog een paar extra kerncentrales in Nederland nodig?

Voordat ik weer “ho nu even wouter” opmerkingen hoor. Ja ik ben niet tegen een beperkte uitbreiding van het aantal kerncentrales in Nederland. Niet als oplossing, maar als onderdeel van de mix. Ik ben niet zo bang voor stralingsrisico’s en ik ben ook niet bang voor het afvalprobleem. Dit laatste wordt prima uitgelegd door Lubach op Zondag. Laten we als doel stellen dat we bijvoorbeeld 6GW plaatsen. Twaalf keer meer capaciteit dan Borssele nu geeft. Bijvoorbeeld 2x 3GW of 3x 2GW. Kosten? Ongeveer 12 tot 15 miljard euro. Best flink.

Waar mijn zorgen dan wel liggen? Simpel:
– gebrek aan visie en besluiteloosheid bij onze politici.
– gebrek aan draagvlak van de gemiddelde Nederlander. En dat snap ik. NIMBY.
– kosten. Kernenergie is gewoon heel erg duur. Wie gaat zij nek uitsteken?