Schrijven of rekenen? Of toch maar vertellen (met of zonder beeld)? Hoe ziet de toekomst van Vlog, Blog en Podcast eruit?

Ongeveer vijftien jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van een Blog. Eerst op Blogger (nu een platform van Google), en een paar jaar geleden heb ik alles toch maar omgezet naar WordPress. De reden om wat online te gaan tikken was drieledig: a) ik kon mezelf hiermee ‘dwingen’ om regelmatig een stukje te schrijven, b) persoonlijk kennismanagement, c) ik denk dat ik soms wat interessants te melden heb voor derden.

Afbeeldingsresultaat voor groei youtube

We zijn immers een paar jaar verder. Digitale fotografie is flink beter geworden, en we kunnen nu zelfs in 4k video maken. En dan onze smartphones, wie had ooit gedacht dat onze telefoon 12 megapixel foto en 4k film zou kunnen maken. Ook best fijn dat internet meegegroeid is en nu sneller dan ooit is, een foto is binnen enkele seconden online, en zelfs een filmpje staat binnen tientallen seconden op het net.

De technologie kortom, is hoog professioneel, kwalitatief zeer goed en gelukkig betaalbaar. Als techneut vind ik dit geweldig. En ik experimenteer dan ook graag met deze tech-tools. De resultaten van dit ‘gespeel’ zet ik vervolgens op youtube, vimeo, wordpress en soundcloud. Blogjes, vlogjes, en podcasts dus. Verspreiding van deze content kan via linkedin, facebook, instagram en twitter.

Hoe zit dit er over tien jaar uit? Wordt alles ‘vlog’ of blijft er ook een plek voor geschreven woord en geluid (podcasts). TV en radio blijven ook al tientallen jaren naast elkaar bestaan, dus waarschijnlijk geldt dit ook voor het internet. Zelf denk ik dat Facebook, twitter en instagram vluchtige media zijn en blijven. Youtube, vimeo, soudclound en wordpress ervaar ik als ‘duurzamer’. Voor mij is wel duidelijk dat beeld en geluid blijvende communicatie media zijn, ook voor kleine bedrijfjes en individuen.

Maar kijk eens naar bovenstaand plaatje. In bijna 10 jaar tijd 10x zoveel content per minuut. Ik heb geen nieuwe data opgezocht maar stel dat deze groei zich heeft doorgezet, dan zou in 2023 er ongeveer 1000 uur video per minuut worden ge-upload bij Youtube. Oeps, dat is 60.000 uur per uur, of te wel 1,4 miljoen uur per etmaal. Veel heel veel is informatie is dat. Waar kan dan het maximum ligt? Stel de helft van de wereldbevolking zet 1 minuut online per etmaal, dit is dan 4,5 miljard minuten 75 miljoen uur per etmaal. Zal dit realiteit zijn rond 2033?