Extra maatregelen lijken onvermijdelijk, maar full-lockdown is niet nodig. Wel verlening van de huidige maatregelen, ouderen blijven thuis, en aanvullend isolatie bij ziekte, en strenge(re) controles bij de grenzen.

De presentatie van RIVM (zie ook eerder blog) bevat op de monte-carlo simulaties na maar beperkt nieuw nieuws. De exacte informatie over de patiënten en de overleden patiënten vind ik interessant en had ik nog niet eerder gezien. Onder de 20 jaar zijn er maar weinig personen die ziek worden, hierover speculeren is iets voor een ander moment. Maar je ziet dat de ziekenhuisopnames vooral van 50 jaar oud plaatsvind en de sterfgevallen vanaf ongeveer 70 jaar oud:

Schermafbeelding 2020-03-26 om 21.04.16

Hieruit kan je concluderen dat voor al alle verzorgingstehuizen goed beschermd moeten worden. En dat is gelukkig al het geval. Ouderen boven de 70 moeten zo veel mogelijk thuis blijven en geen ‘vreemd’ bezoek krijgen. Deze verplicht-thuis-blijf-maatregelen zouden we tot juli of zelfs langer moeten implementeren. Sorry pap/mam maar dat is voor jullie eigen bestwil. Vermijdt contact met derden in de komende dagen.

Het volgende plaatje is ook interessant. Tot nu toe is het aantal Corona-sterfgevallen een rimpeling in de data van sterfgevallen. De griep van 2017-2018 daaraan gingen bijna 4000 mensen per week dood aan. Dit zeg ik vooral om het in perspectief te zetten. Ten tweede -dankjewel carnaval- weten we ook dat vooral in de peel de meeste besmettingen plaatsvinden. Ik denk dat we daarom alle verplaatsingen via de denkbeeldige lijn Arnhem-DenBosch-Breda zwaar moeten ontmoedigen. Hoe? daar moeten we nog eens goed over nadenken. Maar West-Brabant en Noord-Limburg moeten we als een separaat gebied gaan behandelen.

Verder moeten we personen transport met de grens met Belgie en Duitsland volledig sluiten. Dit is al het geval overigens. En via het vliegtuig binnenkomende personen zijn in de komende twee maanden niet welkom in Nederland. Nederland moet volledig op slot aan al haar grenzen.

Schermafbeelding 2020-03-26 om 21.11.52

Dan de duur van de maatregelen. Volgende week dinsdag kan onze overheid niet anders dan de maatregelen die nu als einddatum 6 april hebben, te verlengen naar begin juni. Dus horeca en scholen en kinderdagverblijven blijven dicht tot 1 juni 2020. Zie hier het overzicht van de huidige maatregelen. Hierbij gaan ze nog een maatregel moeten aankondigen: “verplichte thuis-isolatie en quarantaine van gezinsleden”. Op deze manier hoeft een volledige lockdown van Nederland niet geïmplementeerd te worden. Dit laatste wordt een targeted Lock-Down genoemd en dit lijkt op de aanpak zoals deze in Singapore is toegepast. Eigenlijk hoort daarbij ook het grootschalig testen. 

Schermafbeelding 2020-03-26 om 21.28.26

Samengevat voorzie ik de volgende (noodzakelijke) maatregelen :

  • Verplichte thuis-isolatie en quarantaine van gezinsleden wordt een verplichting, hiermee hebben we een targeted lock-down gecreëerd. Een full lock-down is niet nodig.
  • Alle 6 april maatregelen worden verlengd tot 1 juni 2020.
  • Nederland gaat op slot. De grenzen met Belgie en Duitsland worden gesloten. En niemand mag meer via een vliegveld Nederland binnenkomen.
  • Ouderen boven de 70 jaar mogen niet bezocht worden. Niet thuis, en niet als ze in en verzorgingstehuis zitten. Dit is sociaal vreselijk, maar het is voor hun eigen bestwil.
  • We gaan Nederland in tweeën delen. De denkbeeldige lijn Arnhem-DenBosch-Breda wordt een ‘grens’, waarbij een grenscontrole wordt toegepast. Personen transport over deze grens moet geminimaliseerd worden.

Deze maatregelen zijn erg vervelend, sociaal verschrikkelijk en economisch gaan ze pijn doen. Maar, en ik zeg dat met klemtoon: deze maatregelen geven ook rust en helderheid. En deze rust en helderheid is uiteindelijk goed voor onze economie. We moeten flink aan het werk blijven, en waarde blijven creëren. Export en import van goederen kan gewoon opgepakt worden, en dus kunnen we een sterke economie blijven en is een heel grote crisis niet nodig. We gaan nog drie lastige maanden tegemoet, dat wel, maar we gaan scenario 1 van CPB volgen. Let’s be positive!

data56836921-362325