Ik snap de ergernis vanuit de zijlijn heel goed. En er is veel complexiteit rondom het virus, maar ons besturingsmodel is niet meer toegespitst op deze complexiteit. Hier vier YouTube die het bekijken waard zijn.

Waar staat nu we nu? dat heb ik zonet opgeschrevenMaar er speelt veel meer, zo is Maurice de Hond boos, en ik snap dat goed. Ikzelf ben zelf vooral teleurgesteld. Hoe kan het dat er zo weinig veerkracht op (inhoudelijk) intellectueel niveau zit in onze samenleving?

En hoe kan het dat ‘old boys’ van RIVM, Den Haag en onze klassiek media (NPO, maar ook Volkskrant en NRC) zo lang vast blijven houden aan (verkeerde) dogma’s. En vooral hoe komen het dat we dat ook zo lang nu nog accepteren vanuit de samenleving. Ik snap het niet, en wil het niet snappen ook. Een goed opgeleide samenleving zou een inhoudelijk (openbaar) debat (elke dag!) moeten houden, en op basis daarvan moeten bijsturen, vooral in crisistijd. Is ons besturingsmodel nog geschikt voor onze moderne tijd? Ik denk het niet. Vier YouTube die het bekijken waard zijn:

Ik ben fan van de botheid van Kees de Kort (vroeger ook bij BNR). Hij heeft goed gevoel voor het onderwerp ‘economie’ en Kees de Kort en Maurice de Hond vullen elkaar aan:

en nog een ander gesprek met Kees de Kort dat vooral de nadruk legt op onze schuldenpositie (ook nog hoog door 2007.2008) en de vooravond van nog meer economische ellende:

Dan een verrassend interessant gesprek met een oud-wetenschapper Life Sciences (Leiden) op Café Weltschmerz (laatste stukje vind ik niet zo sterk, daar zal ik misschien nog een inhoudelijke reactie op gaan geven):

En dan een crisis gesprek over de rol van de media met good old Jort Kelder. Het klopt we hebben geen kracht en tegenkracht meer. Onze media is te meegaand: