Mentale gezondheid(o.a. werk en ontplooiing) en sociale gezondheid (inc. economie en cultuur) horen ook bij “Onze Gezondheid”. Niet alleen de (IC) zorg, ziekte en dus onze persoonlijke gezondheid telt mee. De 1,5 meter samenleving mag niet het nieuwe normaal gaan worden.

Sinds het begin van de corona-crisis half maart horen we dagelijks verhalen over het aantal besmettingen, mensen die sterven, en vooral de stress op de IC’s en de rest van ons zorgsysteem. Een ieder (bijvoorbeeld Jort Kelder) die een ander geluid liet laten horen, werd bijna verkettert. Gelukkig is er in de laatste weken een kleine kentering te bespeuren. Maar dit geluid is nog niet hard genoeg wat mij betreft. Lang heeft Rutte en het RIVM ons voorgehouden dat de IC capaciteit prioriteit 1 is. De definitieve van gezondheid volgens de WHO is echter veel breder dan alleen fysieke gezondheid. Mentale gezondheid en sociale gezondheid zijn ook twee aspecten die inherent onderdeel zijn van de bredere definitie van gezondheid.

Sinds begin maart -bijna drie maanden geleden- hebben we vooral nadruk gelegd op de zorg en daarmee dus de fysieke gezondheid van patiënten en hun hulpverleners in de zorg. Dit zorgt voor een veel te eenzijdige kijk op deze crisis. Ik kon daarom niet anders dan rode en gele kaarten uitdelen (deel1 en deel2). De volgende stap die gezet gaat worden is om de 1,5m samenleving te gaan promoten als het “nieuwe normaal”. Dit nieuwe normaal is niet alleen – dat is mijn deskundige opinie- onzinnig omdat 1,5 meter een onzinnige maatregel is, maar is helemaal niet gezond omdat het voorbij gaat aan de mentale gezondheid en sociale gezondheid.

Veel binnen blijven en alleen thuis blijven werken is niet goed voor onze gezondheid. We staan aan de vooravond van grote ontslaggolven en faillissementen; dit zorgt voor een achteruitgang van onze mentale gezondheid. En je ouders niet mogen bezoeken, en het opsluiten van ouderen in vepleegtehuizen, is sociaal zeer ongezond voor hen en voor ons. Jongeren willen anderen jongeren kunnen opzoeken, de mogelijkheid hebben om te daten of samen in het park van de zon kunnen genieten. Kan dat niet, dan stuur je bewust op de achteruitgang van de sociale gezondheid.

Voor jezelf en je familie kunnen zorgen via een eigen inkomen (werk) en dus niet je hand hoeven ophouden is een gezonde houding. Je cultureel en intellectueel kunnen vormen is tevens een basis recht in Nederland. Kunnen werken en jezelf kunnen ontplooiing zijn in mijn ogen dus belangrijke pilaren om een gezonde samenleving te hebben. Een 1,5 meter samenleving druist dus in tegen deze deze twee andere belangrijke pilaren, en dus tegen de brede definitie van gezondheid (zie onderstaand YouTube interview met Cees Hamelink vanaf 43:11).

Genoeg is genoeg. Zeg ja tegen gezondheid (logisch!), maar dan wel dus in de brede zin van het woord. Maar zeg nee tegen de te enge 1,5 meter samenleving zoals die nu lijkt te gaan ontstaan. Ga vooral daarom naar buiten, bbq met je ouders in de tuin, werk maximaal door, en ontspan voldoende met je familie en vrienden. Dit is de weg naar de (nieuwe) normale samenleving lijkt me.

Wat mij betreft mag deze ‘normale’ samenleving in de toekomst wel een beetje nieuw (vernieuwend) zijn. Dat ‘nieuwe’ mag immers nadruk leggen op meer gelijkheid, meer thuiswerken, minder vliegen en autorijden. Laten we meer genieten van ons eigen mooie land i.p.v. al die weekendtripjes per vliegtuig. Bezoek elkaar vaker. De nieuwe post-corona werkelijkheid mag dus niet gaan over alleen afstand bewaren (1,5m) en elkaar alleen maar virtueel ontmoeten via teams of zoom.

Ben je het eens hiermee? Deel dan deze boodschap met je achterban. Den Haag moet dit weten en versneld 1,5m maatregelen terugdraaien/ Den Haag moet sneller gaan handelen, liefst sneller dan de handelingswijze van Rutte en zijn ploeg in de laatste zes weken!