Snel bijleren over Corona? The Royal College of Pathologists heeft een “COVID-19 pandemic: expert-led seminars” YouTube kanaal.

Ik heb gisteren de gele kaart die ik aan RIVM heb gegeven ingetrokken. Alle RIVM modellen en literatuur verwijzingen en zelfs veel codes staan nu online (ik weet niet sinds wanneer). Mooi. Over de kwaliteit van de modellen kan ik nog niks zeggen. Inhoudelijk gebruiken ze een leeftijdsgebaseerde SEIR model met een “EpiEstim: Estimate Time Varying Reproduction Numbers from Epidemic Curves” functie erin. Dit laatste wil zeggen dat ze de transmissie en daarmee ook R(t) (ook wel Reff) kunnen bepalen. Uiteindelijk gaat het om transmissie en niet om R(t). Over SIR heb ik eerder geschreven (SIR is een iets te simpel model, transmissie is immers een functie van tijd), maar voor hen die liever ‘kijken’ hierbij een korte lezing van Professor Sunetra Gupta, Professor of Theoretical Epidemiology at University of Oxford. Net als RIVM professor Jacco Wallinga dus, en met grote nadruk op “theoretische epidemiologie” :

Hierbij nog meer seminars van The Royal College of Pathologists: