Van een rode naar een groene kaart voor RIVM m.b.t. transparantie van de Corona modellen. Complimenten dus voor de transparantie bij RIVM rondom gebruikte modellen vanaf nu (7 juni 2020).

Op 26 maart, op 29 maart en 31 maart heb ik drie keer geschreven over “modellen”. Op 31 maart vroeg ik me hardop af: “Welk model gebruikt RIVM, en is dat een openbaar model of niet?” Op dat moment (in maart dus) kon daar ik niks over vinden. Voor mij voldoende reden -we verbranden immers tientallen miljarden en vragen mensen thuis te blijven- om op 28 april een zeer kritisch stukje te schrijven met de titel Een blog dat ik beter niet zou kunnen schrijven. Kritiek hebben op OMT, RIVM of Rutte en zijn team is immers niet netjes, toch?! Maar rode en gele kaarten zijn te geven. Het moet anders denk ik“. Hierin gaf ik harde kritiek ook richting RIVM, ik citeer mezelf maar even:

  • Terug naar die modellen. Op 31 maart begon ik me hardop af te vragen welke modellen het RIVM eigenlijk gebruikt. Tot mijn verbazing een vraag waarop ik nog steeds geen antwoord heb kunnen vinden. Er staat niks online bij RIVM, ik ken geen paper of rapport waarin wordt uitgelegd welke modellen RIVM gebruikt. En waarom worden de berekeningen niet online gezet. Dit druist in tegen ‘good science’. Mijn kritische kijk op overheidsdiensten is niet afgenomen hierdoor. Een gele kaart voor gebrek aan wetenschappelijke transparantie bij RIVM. Ik ben blij daarom met de Nieuwsuur uitzending hierover van afgelopen zaterdag.
  • Voor twee april besefte ik op basis van de data en modellen dat we onze ouderen in de steek begonnen te laten, bescherm onze ouderen schreef ik daarom op 26 maart. Ik begon te vermoeden dat er veel meer sterfte is dan op basis van de RIVM data gerapporteerd word. Dit vond/vind ik een misser van het OMT. Weer een rode kaart voor RIVM en Kabinet i.v.m. ondersterfte rapportage.

Vandaag werd ik gewezen op de RIVM pagina “Rekenmodellen openbaar en toegankelijk” (met dank aan Lto en Kees op maurice.nl). En ja hier geeft RIVM aan welke modellen en data ze gebruiken! Heel goed.  Ik heb geen idee vanaf wanneer dit online staat. Maar op 31 maart bestond deze pagina nog niet dat weet ik zeker en nu dus wel. Hoe dan ook, ik moet fair nu zijn en mijn stevige ‘gele kaart’ voor RIVM intrekken. Bij deze! Op dit moment toont RIVM dus wetenschappelijke transparantie EN open-data EN open-model. Een groen kaart voor RIVM dus op dit vlak.

Modelmatig inhoudelijk wil ik op een ander moment hierin duiken als ik wat meer tijd (en zin) heb, wat we zo snel opvalt Reff=R(t) en dus tijdafhankelijk en RIVM gebruikt SIER model:

Interessant om ook nog dit stukje te lezen uit het NRC. NRC schreef op 22 maart 2020. Waarom bierviltjesberekeningen over het virus niet werken – Wiskundige modellen Afstand houden, scholen sluiten, ‘lockdown’: bij het RIVM rekenen hypercomplexe wiskundige modellen alle maatregelen na. NRC sprak er vijf wetenschappers over. „Zonder wiskundige modellen is niet te begrijpen wat je ziet.”