Over massavorming, paniek in de groep, en experts wiens status ondergraven wordt. Het griepseizoen volgt vanaf week 46 ongeveer. Dank Maurice, lees Tinkebell, kijk naar Pierre Capel.

Ik ben op verzoek een derde stukje aan het schrijven over PCR, ik heb het echter te druk op het werk, dus dat derde PCR stukje zal pas in de loop van aankomende week online gezet worden. Afgelopen dagen heb ik echter twee YouTube (dank Maurice de Hond voor beide tips!) beluisterd die ik echter heel graag onder jullie aandacht wil brengen dit weekend. Snel op deze zonnige zondag toch maar een blogje schrijven.

De eerste YouTube geeft (weer) een zeer duidelijk beeld over de griepseizoenen over de wereld en plaats Covid-19 (immers een corona virus) in een heel goed perspectief. In Europa verloopt gemiddeld het griepseizoen gedurende week 46 tot en met einde maart. Amerika is heel groot geografisch, en dus hebben ze een dubbele piek, in het noorden een griepseizoen vergelijkbaar met Europa, en in het zuiden eerder in de maanden april, mei, juni. In deze YouTube wordt gelukkig ook heel duidelijk gemaakt dat we vooral naar IC en sterfte cijfers moeten kijken als harde eindpunten. Uiteraard gaat het vooral om werkelijke klinische klachten, de PCR-positief metingen zeggen nu vrijwel niks dus. Het is een lange zit, maar mijn tip is echt: ga kijken!

De tweede YouTube die ik jullie wil adviezen is getiteld “Media en Wetenschap niet kritisch”. Het gaat daarbij om de vraag hoe het komt dat we nu al maanden in een soort van massavorming zitten. Hoe komt het dat er geen inhoudelijke wetenschappelijk debat kan plaatsvinden? Je zou immers verwachten dat het vooral gaat om het inhoudelijke debat, om de zuivere wetenschap dus, om uitwisselingen op argumenten. Hard op de feiten en zacht op de persoon dus zoals Bert mij lang geleden al leerde.

Bij het luisteren van dit gesprek moest ik ook gelijk aan Tinkebell denken. Tinkebell heeft een super boek geschreven over het gevaar van angst. Onze politiek heeft teveel vertrouwd op ‘de kennis van medische wetenschappers’ en hebben daarbij ook geen tegenkracht georganiseerd. Kijk ook naar de YouTube van emeritus hoogleraar immunologie Pierre Capel waarin hij uitlegt hoe ‘angst’ werkt.

De angst voor de corona-dood zorgt dat we a) maar braaf blijven doen wat onze overheid zegt ook als de maatregelen buiten proportioneel zijn, en b) net doen alsof de OMT wetenschappers de absolute waarheid in pacht in hebben. De essentiële tegenkracht is dus niet georganiseerd door onze politiek elite. En onze klassieke media (Volkskrant, NRC, NPO) heeft ook geen kritische blik gehad (en nog steeds niet, ze hebben geen inhoudelijke experts in hun organisaties). Deze combinaties zijn dus giftig gebleken.