Niet echt een blog, eerder een kleine update, een Energie-NL samenvatting (op twitter) met linkjes naar eerdere blogjes uit 2020. Integratie van plannen, gaan #doen, en accepteren dat we 2-4x Fukushima nodig hebben aan kernenergie.

De prijzen van gas en elektriciteit schieten keihard omhoog. Huishoudens en bedrijven hebben snel hulp nodig, en ondertussen horen we vrijwel niks uit Den Haag. Brussel en het kabinet lijken ook te denken dat we in deze omstandigheden gewoon alle plannen voor verduurzaming kunnen doorzetten. Ik twijfel daar aan. Hoe dan ook denk ik dat we moeten blijven rekenen, rekenen en nog eens rekenen.

Duurzame energie productie (wind op zee, PV) neemt nu lekker toe, maar de kwaliteit van ons netwerk blijft achter, en dat baart me zorgen. Niet populair, maar investeren in het netwerk moet gewoon.

We zullen toch ook kernenergie achter de hand moeten hebben en vooral heel veel gasgestookte elektriciteitscentrales. Van het gas af gaat ons niet lukken op korte termijn, en ook niet voor 2050. De quote zou moeten zijn “gas hoort erbij!”. Een tweede quote “we hebben minimaal 2 en waarschijnlijk zelfs 4x een Fukushima nodig”. Ik denk aan de volgende locaties Lelystad, Borsele, Eemshaven, bij Tata en bij Geleen. Misschien kan in de nadagen van het verstandshuwelijk van Kaag en Rutte hier wat over besloten gaan worden?

Dit is het dan voor nu op deze late avond. Welterusten!