Weer een (te) klein blogje. Dit keer een twitter-lijntje over gezondheid van (rood) vlees. Broodje Jaap is een aanrader, de podcast bedoel ik dan. Spoiler: “minder vlees vooral goed voor milieu, opwarming en diervriendelijkheid” & “het mag zeker een beetje minder (ook vanwege gezondheid)”.

Voeding en gezondheid, we raken er niet over uitgesproken. Onderzoek blijft doorgaan aangezien de complexiteit groot is; gewone epidemiologie is niet voldoende, relaties kunnen immers co-factoren hebben, en soms zijn relaties helemaal niet causaal. RCT’s in voeding en gezondheid zijn extreem lastig uit te voeren, en leveren ook zelden het o zo gewenste ‘sluitende bewijs’.

Gezondheid (en duurzaamheid) en vlees blijft een favoriet onderwerp van discussie. Vorige week begon er een pro-vlees-consumptie-campagne met de lullige hashteg #nederlandvleesland. Ik snap de behoefte van de sector iets te wil doen, maar toch niet zo …. Op Foodlog schreef ik daarom daarover:

Dat de vleessector een beetje tegengewicht wilt geven dat snap ik. Maar waarom weer zo vreselijk onhandig, het lijkt de Voorlichtingsdienst voor suiker wel? Dit is toch doen om iets te willen doen? Een website bouwen … ach, we leven in 2022. Met zo’n slechte campagne heb je als sectorgenoot toch helemaal geen wakker-dier meer nodig? 

Alles wat je aandacht geeft groeit, en aan deze campagne moeten we maar geen aandacht geven denk ik. Mijn geliefde hoogleraar uit Amsterdam professor Jaap Seidell reageerde ook kort en zoals altijd super duidelijk in de de podcast met titel #62 Broodje Jaap: Nederland Vleesland:

Hoe zit het dan wel? De Gezondheidsraad adviseert een beperking op consumptie van rood vlees:

Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.

Op twitter ontstond ook een kort gesprekje over vlees (specifiek) rood vlees en gezondheid en Jaap reageerde enkele keren rap in onderstaande twitter compilatie:

Via twitter gaf Marijn Raeven deze YouTube-tip waarin wordt verteld hoe moeilijk het is om voeding en gezondheidsonderzoek te doen. Al dit onderzoek levert zelden ‘harde feiten’, maar in de totaliteit laten de resultaten wel ‘de pixels zie die het grotere plaatje maken’ en de zekerheid over hoe dat plaatje eruitziet neemt dus wel toe (of moet ik zeggen de onzekerheid neemt af).

Eronder ook een tweede YouTube dit keer van de Diet Docter over healthy user bias … …