Sybe Schaap (VVD) in het zonnetje gezet. Luister naar deze twee geweldige gesprekken met deze oud senator en hoogleraar filosofie bij De Nieuwe Wereld. “Terug naar de inhoud” en geen regeerakkoord maar een dun pamflet wat hem betreft.

Al tien jaar heb ik niemand meer “in het zonnetje” gezet, althans niet op dit blogje van me **. Ik probeer wel in de praktijk de vele toppers waar ik mee mag samenwerken in het zonnetje te zetten. Dit keer zet ik een persoon in het zonnetje die ik helemaal niet persoonlijk niet ken: Sybe Schaap (oud senator VVD). Zijn gesprek begin dit jaar ging over ‘de inhoud’ en dit keer gaat het over ‘het maatschappelijk belang’.

Ik ben het met hem eens dat er geen uitgebreid regeerakkoord moet komen. “Een dun pamflet met een duidelijke opdracht is meer dan voldoende”, wat hem betreft. De tweede kamer moet weer debatteren over de inhoud met argumenten wat hem betreft. Zijn opmerkingen over ‘oordelen’ doe je pas na het debat of gesprek is zijn stelling. “Alles moet een beetje gisten voordat je tot een reflectie of oordeel komt.”

Zijn opmerking over Timmermans (die in Brussel riep 30% biologisch), is uiteraard spot-on. Idem zijn uitspraak dat we een zeer zeer professionele land en tuinbouw moeten wensen (in Nederland) en dat er nu een verlamming is door natuurbeleid en stikstof-beleid. De wet moet gewoon veranderen wat hem betreft (eens!). Ben ik dan een 100% fan? Nee zijn opmerking over genetische modificatie deel ik niet, en ook zijn vertrouwen in de creativiteit/toegevoegde waarde van ‘overheidsinstituten’ deel ik niet.

** Al zou ik anno 2023 Jan Rotmans niet meer in het zonnetje zetten.

Ik kan het niet laten om ook het gesprek met mijzelf 🙂 van begin dit jaar nog even onder de aandacht te brengen. In dat gesprek beargumenteerde ik dat er een structurele onkunde is, en dat we vooral meer moeten gaan dansen in de praktijk. Dat er dan soms wat mis gaat klopt, maar de beweging (het #doen) brengt ons uiteindelijk wel vooruit.