Nogmaals over de boeren-economie (een oligopsonie) en over de drie overwonnen vijanden (volgens Harari) via mijn vlogjes #11, #12 en #13.

Niet alleen onze boeren maar ook boeren wereldwijd zitten gevangen in het zelfde systeem. Een systeem van ‘waarde’ hebben, maar (te) weinig inkomen. De oplossingen die vanuit de zijlijn gegeven worden zijn altijd in de vorm van ‘meer met minder’, ga op zoek naar toegevoegde waarde, of werk beter samen.

Deze open deuren blijven intrappen heeft geen zin.

Vorige week in Egypte heb ik zelfs de wereldbank deze “open deuren” horen benoemen en een tijdje geleden de WUR nog. Maar ik beken, ik kan er zelf ook wat van. Mijn retail-tips staan hier, en boeren dienen aan hun volume klop te draaien.

Ik zou er moedeloos van worden. Het boeren-economie systeem is bijzonder want het is een Oligopsonie. Er zijn veel aanbieders, een maar paar klanten. Prijselastische is dit een grote ramp: Een paar procent teveel volume in de markt, en de prijzen per eenheid zakken volledig weg. Vaak zelfs onder de kostprijs.

Wat dan wel?

Om te beginnen, hou je bezig met de toekomst. Durf in te schatten waar het naar toegaat, laat je inspireren. Ga ondernemen en durf van de gebaande paden af te stappen. Snap verder wat er wereldwijd speelt, en verdiep je in de psychologie van burgers (en consumenten). Wij in de westerse wereld leven immers in de penthouse van de piramide van Maslov, en we hebben drie belangrijke vijanden overwonnen. Luister maar naar deze drie Vlogjes op mijn YouTube kanaal.