Modellering van Corona. De theorie achter virus-verspreidingen is minstens 20 jaar oud. Hier twee artikelen met achtergrond informatie (pokken virus)

Het eerste stuk van de groei van een virus uitbraak zoals we die nu meemaken is ‘exponentieel’, gemakkelijk te fitten of te modelleren. Zonder maatregelen (dat is alleen theorie natuurlijk, want we nemen maatregelen), wordt vrijwel iedereen besmet met corona, van alle besmettingen heeft ongeveer 80% geen last van of een klein beetje. Ongeveer 20% wordt ziek tot zeer ernstig ziek en sterft tussen de 0,1 en 1% (ref. WHO februari 2020). Onderzoekers uit China publiceerde echter de volgende getallen:

“we estimate that the over- all symptomatic case fatality risk (the probability of dying after developing symptoms) of COVID-19 in Wuhan was 1.4% (0.9–2.1%)”

Oeps?! Stel het is inderdaad 1%, in dat geval gaan er in Nederland (we hebben 17,2 Miljoen inwoners) ongeveer 172.000 dood bij 100% besmetting, maar ik gok dat in de komende maanden er ongeveer 2 tot 4 miljoen besmet zijn (dus 12-15 miljoen niet!) en er dus 20.000 tot 40.000 mensen sterven aan Corona in pakweg de komende zes maanden.  Laten we hopen dat deze getallen niet kloppen! Ter vergelijk, in een gewoon jaren sterven er in Nederland overigens 155.000 mensen, waarvan ongeveer 125.000 ‘oud’ zijn (boven de 70 jaar).

Schermafbeelding 2020-03-29 om 23.36.11

Mijn eigen voorspellingen gaan uit van een besmetting (=diagnose) van ongeveer 200.000 tot 400.000 mensen eind april. Nu wordt er te weinig getest in Nederland, en het lijkt erop dat het aantal mensen met een corona besmetting 7 tot 20x hoger is. Dus dat zou betekenen 1,4 miljoen tot misschien 8 miljoen mensen besmet ergens einde april of begin mei. Maar we weten het niet! 

Op basis van de huidige data ‘voorspel’ ik dat er 2.000-3.000 mensen gestorven zijn rond 20 april. Vanaf dan zullen er 200 en misschien wel 350 mensen per dag sterven (1400 tot 2500 per week dus), hoelang? ik zou het niet weten. Misschien nog een maand of een halve maand? Einde mei of begin juni zouden we in Nederland ook maar zo eens op 10.000 tot 15.000 sterfgevallen kunnen zitten.

Indien men gemiddeld 23 dagen op een IC ligt, en 1/3 van de sterfgevallen via de IC’s komt dan zijn er inderdaad dik 3000 en misschien zelfs 5000 IC plekken nodig einde april en in mei 2020. Enfin, hier durf ik ook geen goede voorspelling voor te geven, dit is echt teveel koffie-dik kijken.

Wat ik wel denk te weten is dat we geen groepsimmuniteit gaan hebben als er maar 1,4 miljoen misschien 8 miljoen mensen besmet zijn. Een tweede corona-golf einde dit jaar of begin volgend jaar lijkt in dat geval niet eens zo onwaarschijnlijk (tenzij er tussentijds en vaccin beschikbaar is). Enfin, laat ik niet te negatief zijn.

Terug naar data en modelling.

Ik ben een zeer groot fan van de inzet van modellen, war-rooms, monte-carlo, citizens Sciences, open-data en dat soort van buzz-termen. Dus tijd om ons flink te verdiepen in de wiskunde achter de theorie van virusverspreidingen. Ik denk dat er te veel geschreven en veel te weinig gerekend wordt (en dan bedoel ik niet data-fitting).

Ik heb drie artikelen gevonden die het waard zijn om even heel goed te lezen: