Over het Sick-Building syndrome, aerosolen en waarom we niet Maurice de Hond zomaar als gekke henkie mogen wegzetten. Het advies zou ook kunnen zijn: ga naar buiten met je familie, en ga niet binnen zitten met grote groepen mensen die je niet kent en lawaai maken.

30 jaar geleden werd er veel geschreven over Sick Building Syndrome (SBS). Groepen mensen werden ziek van binnen zitten en de oorzaak was niet gelijk duidelijk. Vermoedens waren er over de kwaliteit van het binnen-klimaat in kantoren, slechte luchtbehandelingssystemen en gebrek aan ventilatie. SBS werd de aanduiding voor het geheel van gezondheidsklachten (vooral oog- een ademhalingsklachten) die de gebruikers van een gebouw bij langdurige aanwezigheid aldaar zeggen te ervaren en aan het gebouw zelf toeschrijven. Gemelde klachten zijn irritatie van de slijmvliezen van de ogen, neus en luchtwegen, een rode huid, jeuk, hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieverlies.

In een artikel ui 1993 schreven de auteurs : “Aërogene infecties door verspreiding van micro-organismen via het ventilatiesysteem komen zelden voor. Epidemieën van tuberculose, mazelen en viruspneumonieën zijn beschreven. Meestal treedt het ventilatiesysteem hierbij op als transportsysteem en niet als bron van de infectie.” Let op het woord ’transportsysteem’. Ik moest hier aan denken toen ik in maart een uitzending van Business Class waarin Maurice de Hond aan tafel schoof bekeek op mijn iPad.

Nu hoor ik jullie al denken “o nee toch twee gekke henkies”. Maar dat is denk ik niet terecht in dit geval. Maurice de Hond is media-geil I know, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij niet slim zou zijn, of niet en goede analyse zou kunnen uitvoeren. In tegendeel, ik vind zijn verhaal zeer plausibel.

Wat zijn verhaal is? De verspreiding van het virus hangt (ook) samen met aerosolen, kleine druppels die blijven zweven in de lucht. Besmette aerosolen kunnen in gebouwen blijven hangen. Aerosolen worden gevormd als mensen praten, samen zingen, samen debatteren. En het risico neemt toe als er veel mensen bij elkaar komen die dat doen: carnaval, kerkdiensten, koren, symposia, kroegen. Allemaal binnen-activiteiten. Maar ik zou ook niet graag in een bedompt vliegtuig nu gaan zitten.

Een paar dagen geleden op Bloomberg.com: The new coronavirus appears to linger in the air in crowded spaces or rooms that lack ventilation, researchers found in a study that buttresses the notion that Covid-19 can spread through tiny airborne particles known as aerosols.

Ook (media-)viroloog Ab Osterhaus knikte instemmend bij Op1:

Het hele verhaal van Maurice de Hond waarin hij ook ingaat op klimaat en besmetting is ook hier na te kijken. Zijn blog heeft hij inmiddels ook volgeschreven. Ik ben van mening dat het onterecht is om Maurice de Hond als gekke henkie weg te zetten. Zijn analyses zijn plausibel. De vraag is dan ook wat -kennis van aerosolen als verspreiders van het virus- dat zou kunnen gaan betekenen voor de 1,5 meter economie? 

Het virus gaat nog lange tijd onder ons blijven. Met straks 6-8% besmetting einde mei (misschien 15-20% einde juli?), hebben we absoluut nog geen groepsimmuniteit bereikt. En een vaccin (als het er al komt) dat duurt nog minimaal 8-12 maanden denk ik. We moeten dus leren omgaan met dit virus zonder het risico van een tweede (en derde) exponentiële curve te vergroten. Voor het gemak noem ik dat nu ook maar even de 1,5 meter economie (waarbij eigenlijk het beter is om over 1,5 meter samenleving, en nog beter over een Corona-Samenleving te praten), die 1,5 meter wil ik niet te letterlijk nemen.

Doelstelling van die 1,5 meter economie (De Corona-Samenleving) is:

De grote lijnen schreef ik uit op 20 april “De exit-strategie: Hoe zou een mogelijke tijdtabel eruit kunnen zien, en wat betekent een 1,5m economie voor ons? Nu weer focus leggen op onze economie, en voorkomen van nog grotere schade aan ons sociale en economische systeem.” Maar zijn er aanvullingen nodig op dit stukje? Misschien.

ALS ook aerosolen in gebouwen ook probleem zijn DAN:

 • Moeten we heel veel gaan ventileren thuis en op kantoor, of alle ramen open zetten.
 • Is gezamenlijk in een kleine ruimte zingen of schreeuwen of hard praten risicovol.
 • Zijn er toch echt plekken waar je maar beter (juiste) mondkapjes kunt dragen.
  • Mondkapjes in het openbaar vervoer dus (en in het vliegtuig).
  • Bezoek je grote supermarkten? Toch maar een mondkapje.
 • Is zoveel mogelijk buiten blijven geen gek advies. Zoek de natuur op met je familie!
 • Moeten we nog eens heel goed kijken naar het Hygienic design van onze gebouwen:
  • UV/Pulsed-Light in airducts plaatsen?
  • Airosol filtering (hepa filters)
 • Evenement waarbij grote mensen binnen bij elkaar komen, dit zo lang mogelijk uitstellen, ook als je 1,5 meter afstand zou kunnen houden.
 • Kunnen kleinschalige buiten evenementen langzaam opstarten (mits afstand gehouden wordt), denk hierbij aan Formule 1 in Zandvoort. Of betaald voetbal zonder publiek op de tribune (of de helft).
 • Kunnen kleine terrassen buiten open (mits 1,5 meter afstand gehouden wordt). Ik zie ook weinig problemen bij het openen van strandtenten of campings.
 • Kunnen alle parken in Nederland open (mits 1,5 meter afstand gehouden wordt).
 • Dierentuinen en Pretparken kunnen deze zomer open (op hun binnen evenementen na, geen tropische kas inlopen bijvoorbeeld).
 • Team sporten mag ook weer groepen (maar niet met met veel publiek erbij). En thuis daarna douchen (dus geen biertje in de kantine).
 • Binnen evenementen waar grote groepen mensen bij elkaar komen, dus liever niet:
  • Geen bioscoop
  • Geen binnen concerten
  • Geen grote symposia binnen.
 • Ouderen zo lang mogelijk thuis houden in een modern en goed geventileerd huis.
 • Ventileren en moderniseren van de luchtbehandelingen in verzorgingstehuizen

Kortom het advies zou moeten zijn: ga met je familie naar buiten (maar houdt afstand tot derden), voorkom dat je ergens binnen in aanraking komt met grote groepen onbekenden waar veel lawaai gemaakt wordt.