The Spacial Planning challenge of the Netherlands. My country becomes a bit too ‘busy’. To do everything always, at every place is not possible and thus I say: “Den Haag (Houston) we have a problem (no, a challenge)!”

(vertaald vanaf mijn Engelstalige blog)

Er is gedoe in Nederland omdat onze overheid het gemunt heeft op onze boeren. Ze moeten stoppen vanwege de ammoniak uitstoot van de sector. Dit plan is onhandig opgesteld en nog onhandiger gecommuniceerd. Een groot gedeelte van de Nederlandsers waaronder de boeren zijn daarom ‘boos’.

Nederland behoort tot de vier meest bevolkte landen van de wereld. Er leven 512 mensen per km2 in dit kikkerlandje. Nederland behoort ook tot een van de meest welvarende landen te wereld. Verder is Nederland een rivierendelta, ligt de helft van Nederland onder de zeespiegel. Ook hebben we een relatie gastvrije en open economie binnen de Europese unie; niet gek dat zoveel mensen van buiten de EU ook in Nederland willen komen wonen. Tenslotte is Nederland op Amerika na ook de grootste exporteur van voedsel ter wereld, wat gedeeltelijk te verklaren valt door onze grote havens in Rotterdam en Amsterdam. 

Kort samengevat; Nederland is bomvol en staat voor een grote Ruimtelijke Ordening uitdaging: Hoe gaan we dit land doorontwikkelen en inrichten in de komende decennia. 

In dit plan moeten er integrale oplossingen komen voor:

  • Huisvesting, we hebben honderduizenden extra woningen nodig. Zowel voor starters als bovenaan de huizenmarkt.
  • Duurzaamheid. Wij Nederlanders willen een schonere lucht, schoner water, meer natuur, en minder emissies (ammoniak, NOx, CO2, fijn stof).
  • Consumptie. Eigenlijk wil niemand ‘consuminderen’. Het liefst blijven we lekker op vakantie gaan, vlees-eten, recreëren, ons vermaken, en goedkope spullen kopen via Amazone.
  • Arbeid. Heerlijk om vier dagen per week te werken, denkt vrijwel elke Nederlander. Het liefste op kantoor voor een hoog salaris. En de meeste werkgevers willen tevens een groot aanbod van goedkope arbeidskrachten, maar als samenleveing willen we ook dat de werkeloosheid laag blijft.

Waarom zeg ik zo bewust “een integraal plan”? Omdat:

  • Deze vier onderwerpen zijn sterk aan elkaar verbonden.
  • Omdat al deze onderwerpen een grote politieke component hebben (wat willen we als samenleving in de nabije toekomst).
  • Omdat vanuit complexiteit wetenschappen bekend is dat er geen simpele oplossingen bestaan voor complexe uitdagingen.

Jammer gezien zien onze politici in de tweede kamer deze uitdaging niet op deze manier. Ik ben daarom bang dat we nog lang onrust houden. Ik heb recent ook drie stukjes geschreven en gepubliceerd op mijn Nederlandstalige blog. Wellicht zal ik die stukjes nog eens vertalen in het Engels.