Nooit meer honger door dik zeventig jaar agrifood(tech) innovatie in en uit Nederland. Maar nu samen weer gaan bewegen naar een duurzamere en gezondere sector 2.0: “niet saneren maar innoveren in de praktijk dus!” (deel 1 – inspiratie filmpjes)

Het is een druilerige zondagochtend, ik heb een werk-rapport af te schrijven (geen zin in, maar het moet) en laat me nu weer afleiden door het nieuws en social media (vooral Twitter en Foodlog). Sinds de minister van stikstof half juni (vlak voor de vakantie … …) communicatief onhandig een stikstof kleurenkaart op tafel gooide, is het erg rumoerig in ons mooie Nederland.

For the record: ik steun onze boeren. En nee, ik steun absoluut niet hun bezoekjes bij bewindslieden thuis, persoonlijke dreigementen, of acties waarbij vuil en mest op de snelwegen wordt gestort. Dat zijn zaken die -hoe wanhopig je ook bent- niet kunnen, nooit! Maar ze protesteren wel terecht: de stikstofkaart moet ook in mijn ogen snel van tafel, het 25 miljard saneringspotje is ook in mijn ogen een ridicuul beleidsidee, en er is niet eens een echt integraal plan en bijbehorende wetgeving, dus?!. Onze koningin Maxima zou zeggen “ze waren een beetje dom (in Den Haag)“. 

Moet het dan maar blijven zoals het nu is? Nee, we hebben in Nederland een groot Ruimtelijk Ordening vraagstuk. Heel Nederland zal moeten gaan veranderen -ook de (vee)boeren dus- willen we het ook in de toekomst leuk en leefbaar houden. De transitie moet starten.

Wat dan wel in dit stikstof dossier, is de enige juiste vraag. Nu ik heb de overtuiging dat de oplossingsrichtingen (ik heb zelf geen “oplossing” en “de oplossing” bestaat al helemaal niet) gezocht moeten worden met de volgende randvoorwaarden in het achterhoofd hebbende:

 • Er moet een integraal ruimtelijke ordeningsplan komen met daarin aandacht voor de thema’s bevolkingsgroei (+ immigratie), werken 2.0 en wonen en recreëren in de toekomst. Deze thema’s zijn niet te ontkoppelen. Ik heb daar reeds een kort stukje over geschreven (ook in het Engels).
 • Binnen het stikstof dossier: maak samen een integraal toekomst plan met naast boeren ook transportsector, industrie, aanpassingen N2K gebieden. Maar ja, ook de veehouders moet dus aan de slag gaan. Ik vind persoonlijk namelijk ook dat we een verdere reductie van de ammoniak en NOx-emissies moeten nastreven.
 • In volledige samenwerking met het veld (dus ja, ook inclusief ouderwets polderen), maar in mijn ogen via een proces waarbij een integraal ontwerpteam aan de gang gaat. Ik denk hierbij aan een vorm die we gebruikt hebben om de Flevopolder te maken en vorm te geven. Kijk eens naar dit interview met mijn vader. Onze gewone ambtenaren kunnen dit niet zeg ik er even lelijk bij.

Om dit proces in gang te zetten is het op korte termijn nodig dat Rutte en zijn kabinet:

 • snel terugkomen van vakantie en leiderschap gaan tonen (waar is trouwens onze koning?),
 • niet te lang Remkes aan het werk houden, maar daadwerkelijk zelf aan tafel gaan zitten,
 • de kleuren stikstofkaart van Nederland (en model RIVM) even opzij leggen (besef trouwens dat wetenschappers nooit met de oplossingen komen, dat doen ondernemers en uitvinders wel),
 • even ‘sorry’ zeggen tegen boeren en buitenlui voor het onhandige (communicatie) proces. Laten we met elkaar gaan praten en niet over elkaar dus. Wel hard op de inhoud, maar vriendelijk op de persoon.

Ik ben van plan om in de loop van aankomende week weer een stukje te schrijven over wat ik denk dat de inhoudelijke elementen zijn van de oplossingsrichtingen. Tot die tijd wil ik mijn vriendjes en volgers inspireren met enkele korte filmpjes.

Laten we niet vergeten waar we een paar generaties geleden vandaan kwamen. Waarom we trots op de hele agrifoodtech sector moeten zijn. En een persoonlijk tip aan alle bestuurders van Nederland: laten we het kind niet met het badwater weggooien! Speel geen economische mikado!

Hieronder dus zes YouTube filmpjes die inspiratie geven op deze druilerige zondag:

 1. Hoe kijkt onze buitenwereld aan tegen Nederland? Een filmpje van Bloomberg.
 2. Drie generaties innoverende boeren. Van honger naar verduurzaming. Een filmpje van de Rabobank.
 3. De rol van technologie en hoe we veel technologie nu exporteren. Een filmpje van GMV.
 4. De uitdaging rondom inkomen vd boer en verborgen kosten van de natuur. Een Rabobank filmpje.
 5. Optimaliseren van diervriendelijkheid en milieu bij de Dartelstal. Filmpje van Annechien ten Have.
 6. Eitjes produceren op een diervriendelijke manier bij Kipster. Een filmpje van Ruud Zanders et.al.