De prijzen van energie rijzen de pan uit sinds oktober 2021. Huishoudens en energie-intensieve MKB-bedrijven hebben hier extreem veel last van. In Nederland zijn we voor ongeveer 90% afhankelijk van fossiele energie ondanks allerlei pogingen om meer energie uit wind en zon te halen. Heel verraderlijk is ook dat elektriciteit maar voor ongeveer 20% uitmaakt van ons totale energie-consumptie (denk aan benzine, verwarmen van onze huizen, kerosine om te vliegen, intensieve industrie).
De elektrificatie-visie -niet te verwarren met ‘van het gas’ af, dat is een volkomen verkeerde- zal denk ik ervoor zorgen dat het aandeel elektriciteit op termijn zal groeien naar ongeveer 30-40%. Mijn schattingen met referenties staan hier, en uit deze analyse komt naar voren dat productie van elektra flink moet toenemen; we hebben meer GW vermogen nodig.
Dat extra vermogen kan absoluut niet alleen met PV en Windenergie (op zee) gecreëerd worden. We hebben nog heel lang gasgestookte centrales als backup nodig en waarschijnlijk ook meerdere kerncentrales. De gasprijs blijft daarom nog lang bepalend voor onze totale energie-rekening (zie grafiek hieronder voor het verloop). Onder de gasprijs grafiek staat ook de elektriciteitsprijs (deze hangt ten dele af van de prijs van gas, maar niet helemaal, … …).
Hieronder een tabel met de gasprijzen die de maatschappijen vroegen in de periode 2021 – 2022. Niet te geloven dat de gasprijs van 60 cent nu zijn gestegen naar boven de 4 euro. Eigenlijk is een prijsplafond van 1,50 euro per m3 nog steeds hoog, ik heb op twitter mijn mening gegeven.

Ik lees dat er een prijs van 70 cent voor kWh en 1,50 voor m3 gas gaat gelden.
— Wouter de Heij (@deheij) September 20, 2022
Ik betaal nu flex 58 cent, en voor gas betaal ik nu 2,24 euro en dat wordt 1,5 euro per 1 oktober 2022.
Dus ga ik in Wageningen 243 euro per jaar meer betalen voor dit plafond zoals in de week ligt. https://t.co/IKPTEonRwj
Ik kijk even naar @Nieuwsuur. Gelukkig komt bovendrijven "elke huishouden 2500kWh en 1200m3 tegen een lage prijs" (of iets dat er op lijkt). Hiermee worden lage en midden-inkomens geholpen, zonder dat zwembadeigenaren ook voordeel hebben. Snel doen zeg ik.
— Wouter de Heij (@deheij) September 15, 2022