Covid is straks voorbij in de zomer van 2021, ik denk dat de koopkracht daalt, en denk dat het prima is om flink wat miljard in te zetten in transities.

Bij TOP is het deze week een verplichte vakantie-week. Zelf had ik gedacht deze paar dagen in te zetten als ‘uitloopweek’. Vandaag wordt geen werkdag. Ik ben afgelopen woensdag ziek geworden, en ben sinds deze ochtend pas weer uit bed gekropen. Mijn COVID test was gelukkig negatief, dus het zal een gewoon griepje geweest zijn (al is dit laatste vreemd, ik heb ooit ergens gelezen dat er zelden meerdere virussen tegelijkertijd rondgaan). Hoe dan ook ik was goed ziek.

20 april schreef ik: “Ik heb in de laatste weken wat vriendjes bevraagd die in de farma-wereld werken of gewerkt hebben. De meest realistische schattingen die ik hoor zijn “het duurt tussen de 8 en 12 maanden voordat er op grote schaal vaccins beschikbaar zijn”. Ik geloof vooralsnog deze inschatting.” en die uitspraak klopte dus prima; vanochtend las ik in de Volkskrant dat inmiddels bijna 5 miljoen mensen gevaccineerd zijn, en begin volgend jaar start ook Nederland eindelijk. Een maandje te laat natuurlijk, en de reden is ook voorspelbaar: GGD was gewoon niet klaar met hun ICT systeem, en er was gedoe t.a.v. wie er als eerste een spuit mocht krijgen. Typisch de NL-overheid kunnen we inmiddels wel stellen.

De Nederlandse keuze om de vaccinatie met medewerkers in de zorg te starten is een correcte keuze denk ik. Daarna zou ik zelf alle werkende mensen tussen de 40 en 65 gaan vaccineren zodat we zo snel mogelijk onze economie weer kunnen openen, en pas daarna ouderen en 18-40 jarigen. Rond de zomer zullen we dan 30-40% gevaccineerd kunnen hebben, en met de huidige 18%-20% die reeds het virus heeft gezien zitten we dan op een soort van groepsimmuniteit. Ach zo zal het wel niet gaan … …

Op 20 mei heb ik mijn laatste YouTube voorspelling gemaakt, en ik voorspelde een tweede piek vanaf week 45 a 46. Dit is ook zo gegaan. Covid volgt het griepseizoen gewoon, en griep lijkt vooral te correleren met het vochtgehalte in de lucht. Ik weet het, dit is een (zeer) omstreden theorie. Later deze week probeer ik nog een stukje over deze omstreden theorie te schrijven. Stel dat deze omstreden theorie wel klopt, dan zou je op basis van het weer buiten moeten kunnen voorspellen hoelang we nog covid gedoe hebben. Ook dit is een interessante analyse om nog eens uit te voeren.

Een andere manier is om gewoon naar de Nivel data te kijken. Het griepseizoen in Nederland loopt van week 46 tot week week 16 ongeveer. De sombere boodschap die je hieruit kunt halen is dan: tot week 14 a 16 blijven in een (semi)lockdown zitten. Kortom tot half april 2021, hou daar maar rekening mee!

Om nog maar een voorspelling te doen. Rutte en OMT zeggen op 12 januari 2021 “jullie Nederlanders zijn niet braaf genoeg geweest tijdens de kerst en daardoor is COVID niet weggeslagen, en daarom moeten we de lockdown verlengen”. Terwijl hij natuurlijk zal moeten gaan zeggen: “We zien dat een lockdown niet het aantal besmettingen reduceert, we gaan werken aan extra ziekenhuisbedden (Slotervaart, Lelystad, etc.) maar beleidsmatig gaan we terug naar de situatie zoals deze was op 1 december 2020”.

Maar zo zal het wel niet gaan. Een virus zoals COVID of griep beteugelen kan echt het beste via a) geen grote groepen mensen bij elkaar binnen toestaan (ik zou de lagere scholen altijd open laten), b) goed binnenklimaat binnen (hier hoor je OMT, RIVM nog steeds veel te weinig over), c) werken aan je imuunsysteem (denk aan Vitamine D). Maar een full-lockdown is sociaal en economisch desastreus en voegt weinig toe aan het maatregelen pakket.

Dus vanaf de zomer (het kan vanaf half april eigenlijk al) gaan we weer in een normalere samenleving terecht kunnen komen. De vraag is natuurlijk wat dan normaal inhoudt. Over de post-covid samenleving heb ik in april een column met 4 voorspellingen geschreven. Het eerste waar we mee geconfronteerd gaan worden zijn de economische gevolgen, nu denk ik dat die toch wel minder groot gaan zijn dan ook ik aanvankelijk dacht. Ja, de staatsschuld is met 70 miljard toegenomen, maar is met 60% nog best laag.

De rente zal erg laag blijven voorlopig denk ik, en toch verwacht ik ook wel inflatie. Bedrijven kunnen dus ook in 2021 vrij gemakkelijk geld blijven lenen, en zullen dat kapitaal gaan inzetten voor robotisering en dat soort zaken. De salarissen gaan niet stijgen (de werkloosheid wel), en consumentenprijzen wel. De koopkracht van gezinnen, gaat dalen dus komende jaren. Dit is een somber vooruitzicht, en ik kan me ook voorstellen dat dit nog eens jaren zo zal blijven (vooral om dat andere EU landen er economisch minder goed voorstaan).

Al dat ‘gratis’ geld kunnen we als Nederlandse samenleving ook gaan inzetten in transities. Denk aan de a) energie-transitie (minder afhankelijk van aardgas, aardolie en steenkolen), aan b) het verder ver-elektrificeren van onze samenleving, c) minder vlees en meer plantaardige eiwit transitie, en d) het verrijken van onze groene omgeving. Mijn voorstel aan Den Haag is om gewoon nog flink wat miljard stuk te slaan in de komende jaren op deze thema’s (maar wel praktisch!).